Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Elsikkerhet og lading av elbil

Selv om du har en stikkontakt som er godkjent for lading, så vil dette uansett innebære en risiko for varmgang og brann. Feil fremgangsmåte kan skape en tikkende brannbombe i boligen din. Derfor er du best tjent med å få montert en godkjent ladestasjon.

Saken er skrevet av Bodø Nu for Bodø Energi

Fokus på sikkerhet

Det er for tiden høyt fokus på elsikkerhet og lading av elbil. Vi i Bodø Energi kan på vår side forsikre deg om at våre ladeløsninger og installasjon av ladere tilfredstiller alle de tekniske krav og standarder i henhold til regelverket for elsikkerhet. Vårt hovedfokus er folks sikkerhet.

Våre ladeløsninger


SKREKKENS EKSEMPEL: Her var det like før det ble en brann. Lading av bil via en vanlig stikkontakt førte til varmgang.

Hybrid eller helelektrisk bil, begge trenger å lades. Og her er det fort å gå i en farlig felle. Plugger du bilen din inn i en stikkontakt på husveggen eller i garasjen, kan dette bli starten på noe som går fryktelig galt.

– Denne typen stikkontakter er rett og slett ikke dimensjonert for å lade biler, sier direktør Alexander Helstad i Ekvaly Elsikkerhet AS.

Ekvaly er et nyopprettet datterselskap hos Bodø Energi som har som oppgave å uføre tilsyn på vegne av de ulike nettselskapene.

VARMGANG OG BRANN

Og det er når de er ute på jobb at de oppdager hvor skummelt det er å bruke vanlige kontakter til å lade biler:

 – Her er det snakk om langvarige og høye belastninger som kan føre til varmgang og brann. Dette har vi mange eksempler på, sier Helstad og viser frem en kontakt som er helt svidd.

 

SIKKER OG GOD LØSNING: - Med Zaptec Go får du en ladestasjon som ble kåret til best i test av NAF og hos oss er det også svært gunstige avtaler om delbetaling, sier rådgiver Roy Navjord hos Bodø Energi Kraftsalg.
 

Så er det slik at du ikke nødvendigvis gjør noe ulovlig hvis du bruker den eksisterende kontakten. Da vel og merke hvis følgende forhold er på plass:

 • Strømuttaket må ha en sikring på maksimum 10 ampere
 • Det må være en jordfeilbryter type B
 • Det må være et overspenningsvern

Etter 1. juli 2022 er det ikke tillatt å montere vanlig stikkontakt for lading av elbil. (eller tilsvarende).


EN FARLIG LØSNING

Men dette er på ingen måte en god nok garanti. 

Det er registrert flere tilfeller i Norge hvor det har blitt varmgang og brann i forbindelse med ukorrekt lading av en elektrisk bil. Skulle du bli rammet av et lynnedslag kan dette forplante seg i nettet og ødelegge bilens elektronikk også i batteripakken.

 

DETTE ER IKKE LURT: Selv om du har en stikkontakt som er godkjent for lading, så vil dette uansett innebære en risiko for varmgang og brann.


– Hvis det i ettertid viser seg at du ikke hadde et godkjent ladesystem, så risikerer du også å få problemer med forsikringsselskapet, påpeker Helstad.

 

– Det er en grunn til at en «vanlig» stikkontakt blir definert som «nødlanding», sier rådgiver Roy Navjord hos Bodø Energi Kraftsalg.

 

BEST I TEST

Derfor er du best tjent med å få montert en godkjent ladestasjon:

 

– Det er mange som lader bilen om natten, på et tidspunkt hvor alle i familien sover. Derfor er det maktpåliggende å redusere risikoen for feil og brann til et minimum, sier Navjord.
 

BEDRE FØRE VAR: Hvis du investerer i en godkjent ladestasjon, kan du sove trygt om natten, vel vitende om at alt er korrekt dimensjonert.

 

Hos oss får du alt du trenger når du skal etablere en trygg ladestasjon. Deres Zaptec Go ble best i test da NAF testet elbil-ladere. 

Med ladeløsning fra Bodø Energi får du:

 • Et selskap som ordner alt fra A til Å
 • Markedets sikres lader, sertifisert i henhold til den høyeste sikkerhetsgraden
  Oversikt på forbruk
 • Låsing av ladekabel
 • Maks ladehastighet, opptil 22 kW avhengig av strømtilgang og bilens kapasitet
 • Svært gunstig delbetaling
 • En størrelse – seks forskjellige farger. Velg mellom Cloud White, Asphalt Black, Midnight Blue, Moss Green, Rock Grey og Wood Brown
   

HVA GJØR VÅR LADELØSNING SIKKER?

Zaptec sitt ladesystem er utstyrt med kraftige vern som sikrer brudd ved feil, og som gir isolasjon slik at eventuelle feil ikke fører til farlige spenninger på ladekabelen.

Ladeboksens integrerte jordfeilvern sørger for at lading avbrytes og farlige situasjoner unngås dersom det oppstår en jordfeil på kjøretøy eller ladekabel.

Ladeboksen utfører kalibrering og selvtest før hver ladeøkt. Jordfeilvernet resettes automatisk ved å koble fra ladekontakten.

Det finnes også flere interne temperatursensorer som overvåker interntemperatur og slår av lading om ladeboksen oppdager et problem.

Alle ladebokser fra Zaptec går gjennom testing eksternt for å bekrefte at laderne oppfyller alle sikkerhetskrav til IEC 61851-1 hos tyske Tüv Süd som jobber med sikkerhetstester og godkjenninger. Rapportsammendrag om Zaptec Pro fra Tüv Süd kan lastes ned her.

Hvis det oppstår en overbelastningsfeil, sørger integrerte sikringer i systemladeren Zaptec Pro for at feilen løses lokalt i stedet for at hele ladeanlegget stanser. Det minimerer konsekvensfeil, og ladeanlegget vil likevel fungere. Hjemmeladeren Zaptec Go er knyttet til husets sikringsskap med egen sikring.

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå