Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Strøm og nettleie

Strømstøtte

Strømstøtten dekker 90% av all strøm over 70 øre/kWh ekskl. mva ut 2024. 

Støtten gjelder: 

  • Private husholdninger registrert på personnummer.

  • Boligorganisasjoner (fellesmålt strømforbruk for husholdninger i eierseksjonssameier, borettslag, boligaksjeselskaper og ikke-seksjonerte boligsameier).

  • Strømforbruk inntil 5.000 kWh per måned.

  • Uavhengig av hvilken strømavtale du har.

Unntak:

  • Gjelder ikke fritidsboliger/hytte.

  • Gjelder ikke næringskunder som er registrert på organisasjonsnummer/bedrift.

  • Bedrifter.

Hvem kontakter jeg ved strømbrudd?

Ta kontakt med ditt nettselskap dersom det oppstår strømbrudd eller feil på gatelys. I Bodø og omegn er dette Arva. Her kan du se et kart med oversikt over planlagte og pågående strømbrudd i Nordland. Dersom du ikke ser et pågående strømbrudd på kartet bør du likevel sjekke dette før du ringer til Arva.

Hva er strømprisen nå?

Se hva strømprisen er akkurat nå, og hva den skal bli her.

Hva er nettleie?

På din faktura vil du se at du betaler for både strøm og nettleie. Nettleie er det du betaler for å få overført strømmen fra kraftprodusenten til din bolig.

Hva er forskjellen på strøm og nettleie?

Strømregningen du betaler består av to komponenter:

 1. Strømpris

Strømutgiftene består av pris per kWH du bruker, lovpålagt elsertifikat og et påslag satt av strømleverandøren din. Du velger selv strømleverandør og hva slags avtale du ønsker deg. Prisene blir satt på den nordiske kraftbørsen Nord Pool, hvor alle strømleverandører kjøper strøm. Prisen vil variere dag for dag, etter hvor mye som produseres og forbrukes i norden.

2. Nettleie

Nettleie er en utgift du betaler for å bruke strømnettet i området du bor. Nettleie må du betale uavhengig av hvilken kraftleverandør og strømavtale du velger, og er ikke en pris du kan forhandle. Du kan velge strømleverandør, men du kan ikke velge nettleverandør. Forskjellige områder i Norge har forskjellige nettselskap. I Norge er det i dag litt over 100 nettselskaper, i Nord-Norge omtrent 30. Dersom du bor i Bodø betaler du nettleie til Arva.
Bodø Energi viderefakturerer nettleie fra Nordlandsnett, men vi fastsetter ikke nettleie. Spørsmål knyttet til netteleie må derfor rettes til nettselskapet.

Hvorfor får jeg strøm og nettleie på samme regning?

Årsaken til at du får nettleie på din faktura fra oss er fordi vi har gjennomfakturering av nettleie fra Arva for å gjøre det enklere for deg som kunde. Det vil si at du bare betaler en faktura for strøm og nettleie og ikke to.

Hvem er mitt nettselskap?

Du finner navnet på ditt nettselskap på baksiden av din faktura.

Hvorfor får jeg faktura uten nettleie?

Det kan være flere grunner til at du får faktura fra oss uten nettleie. Det kan f.eks. være at du bor i et området med en netteier vi ikke har avtale om gjennomfakturering.

Hva er elsertifikat?

Elsertifikater er en økonomisk støtteordning som skal bidra til økt produksjon av kraft fra fornybare energikilder.

Alle strømkunder må bidra og betale for elsertifikater, og det er strømleverandøren som har til oppgave å kreve inn dette.

Staten har pålagt strømleverandørene til å kjøpe sertifikater til sine strømkunder tilsvarerende en viss prosentandel av forbruket. Denne prosentandelen utgjør 4,9% for 2013. Denne vil stige til 19,7 prosent i 2020 for deretter å falle til null mot 2035.

Les mer om elsertifikater på hjemmesidene til Norges Vassdrag og Energidirektorat.

Hva er leveringsplikt på strøm?

Leveringsplikt er en plikt til å la kunder bli tilknyttet strømnettet og en plitk til å levere strøm til forbrukerne innenfor det området det gjelder. Dersom du ikke velger strømleverandør nrå du flytter, vil anlegget ditt havne på leveringsplikt. Det betyr at din lokale netteier blir nødt til å ta seg av strømleveransen til din bolig.

Hva er elhub?

Elhub er et sentralt IT-system som jobber mot å effektiviserer kraftmarkedet i Norge. De beregner og distribuerer underlag for avregning av strømforbruk og strømproduksjon til oss som strømleverandør.

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå