Koret som sprer lys
Willy opplevde å miste kona, bit for bit, når Randi ble rammet av Alzheimers. Nå har Demenskoret «Vænna førr livet» blitt et avgjørende lyspunkt i mørket.
SAMMEN FOR LIVET: Willy Hanssen gikk fra å være en livspartner til å bli en omsorgsarbeider på heltid da Randi Feragen ble rammet Alzheimer og demens. Men kjærligheten har aldri sluknet. Foto: Bodø Nu/Rune Nilsen
Saken er skrevet av Bodø Nu for Bodø Energi
– Du føler deg litt hjelpeløs når denne situasjonen oppstår, forteller Willy Hanssen (67).
Det begynte for sju år siden. Da merket han at kona Randi Feragen (67) hadde fått problemer med å holde styr på klokkeslett og avtaler. Så ble det verre - ganske raskt. Det begynte med at de hang opp Post-It lapper for å lette hverdagen, men Randi ble snart helt avhengig av at Willy bisto med alt.
Den store tausheten
– Så ble det også veldig stille i huset. Det er vanskelig å føre dagligdagse samtaler. Det blir som regel enveis, sier Willy.
De gamle minnene, fra barndom og tidlig oppvekst er der fortsatt, men den voksne Randi er ikke tilstede. Den har demenssykdommen fjernet.
Etter et 35 år langt samliv, ble det en brå omveltning når dialogen forsvant. De kunne ikke se på film eller serier sammen, konsentrasjonen var borte. Men én ting skaper fortsatt en reaksjon:
– Når vi ser på Huskestue med Dag Otto Lauritsen er latteren på topp og dette er hennes favorittprogram for tiden.
Sammen med Randi trener Willy tre dager i uken med Balansens morgengruppe, med kaffe etterpå:
– Her får Randi en fantastisk hjelp av folkene der, hvis det er noe hun har glemt. En stor takk til Balansen, sier Willy.
Trenger impulser
Som pårørende er Willy avhengig av å holde seg i aktivitet og få nye impulser. Derfor har han startet sitt eget AS, hvor han driver med taksering av kjøretøyer.
– Det gir meg en fleksibel hverdag og disse tre-fire timene ute blant andre mennesker er helt nødvendig for at jeg skal beholde overskuddet.
Så har de også fått låne en hund, som skaper litt ekstra liv i tilværelsen. Dvergpincheren «Milla» gjør det også mulig for Randi å komme seg ut på egenhånd.
– Hunden vet veien hjem og det føles veldig trygt for Randi, forteller Willy.
Han har gått fra å være en livspartner til å bli en omsorgsarbeider på heltid. Men selv om han har mistet sin livspartner, har ikke kjærligheten blitt borte. Willy har et sterkt ønske om å være der for henne så lenge det er mulig.
Et unikt tilbud
Randi har alltid vært glad i å synge og da demenskoret «Vænna førr livet» ble startet i mars i år, ble dette en unik mulighet.
– Dette er virkelig et stort lyspunkt, hun gleder seg til å dra på øving og sprudler når vi kjører hjem.
Det er Gode Øyeblikk som har dratt i gang demenskoret. De er en helse- og omsorgstjeneste med spesialkompetanse i demens. De holder til i Salten og tilbyr hjemmetjenester og dagtilbud, samt aktiviteter, sosialt samvær, veiledning, avlastning og samtaler.
– De siste årene har det kommet flere forskningsstudier som viser hvor viktig sang og musikk kan være for personer med demens. Sang får personer med demens til å slappe av, og kan redusere symptomene på angst og depresjon, sier Siv Helskog, demenssykepleier og medeier i Gode Øyeblikk.
LYKKELIGE HORMONER: – Musikken bevares godt i hjernen vår. Hos noen med demenssykdom svekkes evnen til å reagere på musikk langsommere enn talespråket. Sang og musikk bidrar til å frigjøre dopamin og endorfiner, de såkalte lykkehormonene, sier Siv Helskog. Foto: Bodø Nu/Rune Nilsen
Skaper lykke
– Musikken bevares godt i hjernen vår. Hos noen med demenssykdom svekkes evnen til å reagere på musikk langsommere enn talespråket. Sang og musikk bidrar til å frigjøre dopamin og endorfiner, de såkalte lykkehormonene.
– Det gleder oss å se hvor mye dette gir kordeltakerene våre. Etter hver øvelse får vi tilbakemeldinger fra pårørende som forteller oss at dette er viktig, og at det er så fint å há øvelsene å se frem til. Det er fantastisk å oppleve dette sammen med kordeltakere og pårørende.
Bodø kommune og Meløy kommune har bidratt til opprettelsen av demenskoret, men de er også avhengig av støtte fra næringslivet. Og dette var et tiltak Bodø Energi gjerne ville gi en håndstrekning til.
Heier på ildsjelene
I løpet av de siste tre årene har Bodø Energi delt ut Bodø Energi Gaven, et engangsbeløp på 10.000 kr, annenhver måned. Dette initiativet ble lansert som en del av selskapets strategi for å støtte mindre foreninger og arrangementer i Bodø og omegn.
– Det er en del av vår strategi å bidra til utvikling i Bodø og omegn ved å være delaktig i ulike prosjekter. Vi heier på alle som engasjerer seg for levende lokalsamfunn, og alle som bidrar til idrett, kulturliv og frivillighet, sier Erling Aalvik, leder for marked og kommunikasjon.
VIKTIG STØTTE: Gaven på 10.000 kroner fra Bodø Energi betyr mye for Gode Øyeblikk og det nye demenskoret. Fra venstre Siv Helskog, demenssykepleier og medeier, Erling Aalvik, leder for marked og kommunikasjon i Bodø Energi Kraftsalg og Linn Hege Larsen, daglig leder for Gode Øyeblikk. Foto: Bodø Nu/Rune Nilsen
Disse pengene kommer veldig godt med for demenskoret, som akkurat nå øver til en konsert 5. desember:
– Jeg vet at både øvingene og det å kunne få opptre på en konsert skaper ektefølt glede hos Randi. Derfor er slike tiltak som dette gull verdt, konkluderer Willy Hanssen.