Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

FN-topp besøkte Bodø Energi

Bodø Energi viste hvordan man bør tenke helhetlig og smart når det kommer til å utnytte og rigge et energisystem.

Fjernvarme
På bilde: Roy Andre Hanssen (Bodø Energi Varme), Lotte Lindbjør (UN Global Compact). Fotograf: Kim Gabrielli

UN Global Compact ble etablert av Kofi Annan i 2000 og er et verdensomspennende nettverk og bedriftsdugnad for business og bærekraft. I 2019 ble det norske kontoret etablert, og fornybar energi er et av de store temaene organisasjonen er opptatt av. Besøket hos Bodø Energi har lenge vært ønsket av Kim Gabrielli som er administrerende direktør i UN Global Compact Norge.

- Det var spennende å se med egne øyne hvor langt vi har kommet med å gjøre et avfallsprodukt om til energi og samtidig ha et så lavt Co2-utslipp, sier Kim engasjert.

På Bioanlegget Keiseren produseres fjernvarme med kortreist returtreflis fra regionen. I 2009 kom det et forbud mot å deponere nedbrytbart avfall, og derfor er det smart utnytte det lokale avfallet til miljøvennlig energiproduksjon. Returtreflis er brukt trevirke, som tidligere måtte sendes ut av regionen til andre bioanlegg sør i Norge, Sverige eller så langt som til Nord-Europa. 

Avlaster strømnettet

- Å utnytte denne formen for energi er smart da det avlaster strømnettet vårt til andre formål, istemmer Konstituert direktør i BE Varme, Eline Olafsrud.

Fjernvarme
På bilde: Eline Olafsrud (Bodø Energi Varme), Kristian Isaksen (Frost Kraftentreprenør), Lotte Lindbjør, Kim Gabrielli (begge UN Global Compact, Roy Andre Hanssen (Bodø Energi Varme). Fotograf: Mariann Meby

Vi legger vekt på er at elektriske gravemaskiner raskt kan erstatte fossile gravere gitt at de har elektrisitet tilgjengelig, fortsetter Kristian Isaksen i Frost Kraftentreprenør.

– Vi har satt opp kabler og installasjoner tilsvarende behovet til 6 bolighus bare til disse to gravemaskinene. Og med et samfunn som i stadig større grad har behov for elektrisk kraft som følge av det grønne skiftet, er det å frigi energi viktig for å kunne nå målene om et utslippsfritt samfunn.   

Elektriske gravemaskiner
På bilde: Kristian Isaksen (Frost Kraftentreprenør), Kim Gabrielli (UN Global Compact), Lotte Lindbjør (UN Global Compact). Fotograf: Mariann Meby

Elektriske båter, fly og busser trenger strøm

- Det har også vært en øyeåpner for meg hvordan infrastrukturen til fjernvarme kan brukes til å fange inn overskuddsenergi fra for eksempel hydrogenproduksjon og datalagring som ellers ville gått tapt, og bruke det til fordel for lokalsamfunnet, avslutter Kim. 

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå