Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Feil lading kan bli dyrt og farlig

Har du en elektrisk bil eller en ladbar hybrid? Da er det kritisk viktig at du lader på riktig måte.

For spørsmålet blir jo:

– Kan jeg lade bilen fra en vanlig stikkontakt ute på husveggen?

STRENGE REGLER

Og her er forskriften helt klar:

Skal du gjøre dette, må du være sikker på at strømuttaket har en sikring på maksimum 10 ampere. I tillegg må det være satt opp en jordfeilbryter type B og et overspenningsvern.

Problemet er rett og slett at daglig lading av en bil vil belaste kontakten på en måte den ikke er beregnet for. Dette kan føre til varmgang og brann.

Svidd kontakt etter elbilladingBRANNFARE: Slik kan en stikkontakt se ut når det blir overbelastet. Faren for brann er overhengende.

Våre ladeløsninger

BRUK DEDIKERT LADER

– Det absolutt beste er å få satt opp en egen elbil-lader som er laget for nettopp denne jobben, sier direktør for Ekvaly Elsikkerhet AS, Alexander Helstad.

Anbefalingen er installasjon av mode 3- ladepunkt som har integrerte sikkerhetsfunksjoner, lader raskt og er mer fremtidsrettet.

Det er registrert flere tilfeller i Norge hvor det har blitt varmgang og brann i forbindelse med ukorrekt lading av en elektrisk bil. Skulle du bli rammet av et lynnedslag kan dette forplante seg nettet og ødelegge bilens elektronikk også i batteripakken.

– Hvis det i ettertid viser seg at du ikke hadde et godkjent ladesystem, så risikerer du også å få problemer med forsikringsselskapet, påpeker Helstad.

Hjemmelader Zaptec GoRASK OG SMART: Norsproduserte Zaptec Go er en rask og intelligent elbil-lader

STORE KONSEKVENSER

Og skulle det begynne å brenne i en elektrisk bil, så byr det på helt andre utfordringer:

– Vi trenger i underkant av 1.000 liter vann for å slukke en vanlig bilbrann. På en elbil kan det gå med opp til 10.000 liter vann, sier Ivar Hogstad, avdelingsleder forebyggende hos Salten Brann IKS.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er ikkei tvil om hva du bør velge:

– DSBs klare anbefaling er å installere en ladestasjon (Mode 3). Denne løsningen ivaretar alle sikkerhetskrav, er praktisk og gir mange fordeler i fremtiden.

IKKE BRUK SKJØTELEDNING

En annen ting du bør være ekstra oppmerksom på, er at det ikke er lov å bruke skjøteledning:

– Det er fristende å bruke skjøteledning dersom ladekabel er for kort eller om kontakten ikke passer men det kan øke faren for elektrisk sjokk og brann ved isolasjonsskade, kortslutning og overbelastning, advarer Helstad i Ekvaly.

Bilen med laderen til en meget fornøyd kunde som har kjøpt lader hos Bodø Energi.RIKTIG LØSNING: Hjemme hos Kine Nordgård-Hansen er de meget fornøyde med laderen som de har kjøpt hos Bodø Energi.

FORNØYD KUNDE

En av de som har gått for en trygg og fremtidsrettet versjon, er Kine Nordgård-Hansen. Familien hadde opprinnelig en ladbar hybrid, men har nå gått over til en elektrisk bil. Når det gjalde ladeløsning, var valget enkelt:

– Vi tok kontakt med Bodø Energi og i løpet av to-tre dager var alt på plass. Det kunne ikke ha blitt enklere enn det.

Hun og familien er veldig fornøyd med laderen. Både det faktum at den er helt trygg, men også fordi den har maks ladefart og sørger for at ladingen blir så billig som mulig.

Svetlana Hansen - leder for salg og marked hos Bodø Energi KraftsalgFLEKSIBEL BETALINGSORDNING: – Bodø Energi tilbyr ulike betalingsløsninger for elbillader og montering, sier Svetlana Hansen.

NORSK KVALITET

Hos Bodø Energi er det norskproduserte Zaptec Go som blir satt opp hos de som trenger en lader.

– Spekket med førsteklasses teknologi, og alltid tilkoblet WiFi eller 4G oppdaterer Zaptec Go seg automatisk med de nyeste funksjonene og oppdateringene. Alt du trenger å gjøre er å lade opp bilen din. Og hvis du kjøper en ny bil? Ja, da kan du lade den også - laderen passer nemlig til alle biltyper sier Svetlana Hansen i Bodø Energi Kraftsalg.

Du kan også velge hvordan du vil betale for lader og montering. Du kan betale alt kontant, eller avtale en gunstig avbetaling over tre eller fem år.

 

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå