Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Dette får du i strømstøtte

Mindre vind og lavere temperaturer er en av hovedårsakene til at strømprisen øker på vinterstid. Dette fører også til at strømstøtten slår inn.

Ny strømstøtteordning

Frem til 1. september 2023 ble strømstøtten beregnet ut fra gjennomsnittlig strømpris som kundene betalte per måned.

– Første gang forbrukerne i nord mottok strømstøtte var i desember i 2022, men da beregnet ut fra at gjennomsnittsprisen hele måneden lå over 70 øre per kilowattime, forklarer Ole Angellsen som er direktør i Bodø Energi Kraftsalg.

Fra 1. september 2023 ble regimet endret slik at strømstøtten skal beregnes time for time. Det betyr at forbrukerne får dekket 90 prosent av det som prisene overstiger 70 øre per kilowattime. 

Strømprisen svinger mye

- Strømprisen også i vår region, vil svinge mye og spesielt om vinteren. Årsaken er at vindkraft påvirker prisene voldsomt. Når det blåser presses prisene ned, mens når det ikke blåser er det hva vannkraften selges for, som avgjør.

I perioder har de store variasjonene i strømprisen ført til at kundene i korte perioder har fått betalt for å bruke strøm. Den effekten er noe helt nytt og ganske annerledes fra tidligere år da markedet i all hovedsak ble styrt av en relativt langsiktig prising av vannkraft. I takt med oppbyggingen av vindkraft, spesielt i Nord-Sverige, forsvant denne langsiktigheten og prisene settes nå mer eller mindre time for time.

Ole Angellsen er direktør for Bodø Energi Kraftsalg. Foto: Bodø Energi

Husk nettleien

Selv om du mottar strømstøtte, er det liten grunn til å bruke mer strøm enn nødvendig. I tillegg til selve strømprisen, må man også betale nettleie og forbruksavgift. Totalt 35,7 øre per kilowattime som kommer oppå det som selve strømmen koster.

På toppen av dette kan du også få også noen hundrelapper i ekstra kostnad hvis du bruker så mye strøm at du pålegges økt effektavgift. For de aller fleste skal det litt til for at økt effektavgift slår inn, men noen vil nok måtte betale mer hvis forbruket deres øker svært mye. Når det kommer til hva husholdningene kan gjøre for å redusere strømregningen, handler dette både om totalforbruk og når du bruker strømmen. Høyest strømpris er gjerne på morgenen og ettermiddagen, mens prisene er mye lavere nattetid.

– Og da kan det være ganske store prisforskjeller, minner Angellsen om.

– Hvordan vil strømprisene bli i vinter?

– I og med at vi har en strømstøtte, så vil nok de fleste oppleve at strømregningene ikke blir for høye. Men det er vanskelig å forutse hva strømprisen blir. Mye kommer an på hvordan været blir med kulde og vind.

– Hvor lenge har vi strømstøtte?

– Foreløpig gjelder strømstøtten ut 2024. Det er det vi vet om denne ordningen basert på at støtten er tatt inn i statsbudsjettet for 2024.

Slik beregnes strømstøtten

  • Fra 1. september 2023 baserer strømstøtten seg på gjennomsnittlig markedspris (elspotpris) time for time i det lokale prisområdet husholdningen tilhører.

  • Når prisen overstiger 70 øre per kilowattime (Kwh) vil Staten betale 90 prosent av kraftprisen over dette nivået.

  • Fra 1. januar 2024 er innslagspunktet for strømstøtten økt til 73 øre per kwh.

 

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå