Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Den usynlige støtten i Bodøs kulturlandskap

I et kulturlandskap hvor stjernene ofte stjeler rampelyset, er det noen som jobber ustanselig i skyggene for å skape magi. I Bodø, en by kjent for sin kulturscene, har en mann ved navn Erik A. Johansen vært en slik kraft. Hans innsats for kulturen, som nylig ble anerkjent med Kulturbyggerprisen, en pris som forteller historien om en mann som har viet sitt liv til å forme og berike kulturlivet i sin hjemby.

Man i blå genser sitter ved møtebord
Fjorårets vinner av Kulturbyggerprisen, Erik A. Johansen. Foto: Per-Inge Johnsen/Bodø Energi

I desember 2023 fikk Johansen Kulturbyggerprisen fra utestedet Dama di, en årlig heder gitt til dem som bidrar til å bygge opp kulturen i Bodø. I juryens begrunnelse sto det:  

Årets Kulturbygger-pris går til en person som har stått stødig som en bauta i frontlinjen for kulturformidling i Bodø nesten like lenge som Glasshuset har beskyttet handlekåte nordlendinger mot vær og vind, og har stått gjennom flere Bodø-bølger enn Tony Craggs omdiskuterte skulpturer på moloen. Vi snakker om en idealist, hvor formidling av stor kultur har vært viktigere enn stort overskudd, på godt og vondt, men utelukkende på godt for Bodøs kulturhungrige.  

Johansen, kjent for sitt arbeid som konsertarrangør med Bodø Rockeklubb, Sinus, og som en av grunnleggerne av Parkenfestivalen, har formet byens kulturelle scene. Hans lidenskap strekker seg utover musikk; som daglig leder for både Ad Lib Jazzklubb og Bodø Jazz Open, har han vært en nøkkelperson i å fremme et rikt og variert kulturelt miljø. Johansens beskjedne natur og ønske om å arbeide bak scenen har ofte holdt ham utenfor medienes søkelys, men hans bidrag til Bodøs kulturelle liv er stort. 

Kulturgründer 

Johansen, som har viet sitt liv til kulturutviklingen i Bodø, beskriver seg selv som en kulturgründer.

—Det er vel det jeg holder på med og har holdt på med hele livet. Strengt tatt er det kanskje det eneste jeg kan, reflekterer Johansen. Han legger vekt på betydningen av kontinuerlig utvikling i sitt arbeid: Gjennom årene har det har vært mange prosjekter, og en konstant utvikling. For at jeg skal fortsette å være engasjert og like det jeg gjør, må det alltid være utvikling. Ellers blir jeg lei og finner på noe annet. 

Denne kontinuerlige utviklingen har vært sentral i hans reise gjennom Bodøs kulturliv. Johansens motivasjon strekker seg utover personlig tilfredsstillelse —For meg handler det om å gi noe tilbake til folk, å gjøre Bodø til en bedre plass å bo, uttrykker han. Dette ønsket om å bidra positivt til lokalsamfunnet er et sentralt element i hans arbeid. 

Johansens karriere som kulturmann har imidlertid ikke vært uten utfordringer. —I mange år jobbet jeg med forskjellige prosjekter i små stillingsbrøker. Så jeg måtte jobbe taxisjåfør for å få endene til å møtes, deler han. 

Livet som festivalsjef 

Erik gir en ærlig innsikt i livet som festivalsjef, en rolle som krever mer enn standard arbeidstider. 

—Jobben som festivalsjef er ikke en 9-til-5-jobb, det blir fort mye jobb, men jeg klager ikke, jeg får jobbe med det jeg liker aller best, sier han.  

Johansen legger til at suksessen og muligheten til å fortsette i denne krevende rollen ikke hadde vært mulig uten støtten hjemmefra. —Det hadde ikke gått uten en tålmodig samboer som hadde latt meg få lov til det. Hun har vært en uvurderlig støtte, forteller han. 

Johansen krediterer også sin samboer, som er grafisk designer, for å ha bidratt vesentlig til flere av hans prosjekter, spesielt med hennes ekspertise på design, men også strategier og kreative valg. Dette samspillet og støtten hjemmefra understreker hvor viktig personlige relasjoner og et støttende hjemmemiljø er for de som er dypt involvert i kulturarbeid. 

Ungdomsklubber 

—Når jeg vokste opp var jeg så heldig at det var mange ungdomsklubber i Bodø, men nå er det vel ingen ungdomsklubber igjen. Jeg synes det er trist at mange ungdommer bruker City Nord som tilholdssted, reflekterer han.  

I lys av sitt omfattende arbeid og erfaring, deler Johansen et viktig råd til unge som ønsker å engasjere seg i kulturlivet.

Erik A. Johansen spilte trekkspill for "Ingenting". Bildet ble tatt fra den gang de tok seieren i Rock mot rus.

— Start, bare start med å engasjere deg som frivillig. Det er veldig mange som har startet som frivillig på for eksempel en festival, der man blir kjent med nye mennesker. Med det utvider man nettverket sitt, som igjen fører til at man får andre jobber innen kultur senere, råder han. 

Støtten av lokal aktør 

Johansens historie kaster lys over den kritiske rollen lokale aktører spiller i å støtte kultur. Han uttrykker takknemlighet for støtten fra lokale bedrifter som Bodø Energi.

—Det å ha en lokal aktør som Bodø Energi med på laget er jo fantastisk. Det at de pengene Bodø Energi tjener brukes til å sponse lokalt er veldig bra. De pengene kundene deres bruker på strøm går jo direkte til det å lage liv i byen. Uten de sponsorene som tenker lokalt, hadde det rett og slett ikke gått, sier han.  

Høydepunkter i karrieren 

—Hvor mange konserter jeg har arrangert er vanskelig å si nøyaktig uten å telle over, men det begynner vel å nærme seg et par tusen, tipper jeg. Jeg har hvert fall hengt opp utrolig mye plakater i den tiden vi gjorde det for å promotere konsertene, sier Johansen 

Om du ser tilbake på de konsertene du har arrangert, hva er høydepunktet? 

—Hva som er høydepunktet er vanskelig å si, men det å ha arrangert den første konserten til Kaizers Orchestra på Sinus helt i starten av deres karriere, når de nettopp hadde sluppet 'Ompa til du dør', er jo moro når man ser på hva de har blitt. Vanskelig å komme unna Chris Cornell og Nick Cave i Parken, disse vil også stå fram som høydepunkter.  

Anbefalinger for Bodø Jazz Open 

Når han får spørsmål hva han vil anbefale i årets Bodø jazz Open, som går av stabalen denen uken, blir han først stille og drar litt på svaret.

—Det er jo veldig mye bra, men for hele familien er det Jåzzongefestivalen jeg vil anbefale, sier Johansen. Festivalen tilbyr en rekke familievennlige aktiviteter som eventyrstund med Eirin Edvardsen på Pust, sushikurs på OHMA, konsert med Tonje Unstad, workshops i breakdance og hip hop, og forestillinger som "Skøy på landet" av Bodø Rhythm Group, samt en improvisasjonsforestilling med Hjerneteppe.

— Det er profesjonelle musikere og utøvere, så det er høy kvalitet på alt, og alt er gratis, legger han til. 

For voksne fremhever Johansen at Bodø Jazz Open har et variert og spennende program hvor alle vil kunne finne noe de kan få med seg. —Vi setter opp tre lavvoer på rådhusplassen, der gjør vi blant annet to spennende ting fredag 2. februar. Den samiske duoen Arvvas og litt senere på kvelden The Fjords, som er brønnøyværingen Petter Vågan. Så det å stikke innom den lavoen er noe jeg virkelig vil anbefale, avslutter festivalsjefen før han går i neste møte. 

Se hele programmet til Bodø Jazz Open her

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå