Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Bodø Energi Gaven til en unik historie fra Bodøs underverden

På 90-tallet ble Bodø rammet av en bølge narkotikasmugling som kastet lange skygger over byen. Historien om smuglingen av opiumsvalmuene er nå satt under lupen av Sondre K. Jensen og Chris Slettvoll fra Akt Produksjon AS, i samarbeid med Bodø-bandet ELSK og Kirkens Bymisjon Nordland.

Bodø Energi GavenAKT Produksjon AS og dramadokumentaren "Heroinbyen" mottar Bodø Energi Gaven. F.v. Sondre K. Jensen, Erling Aalvik og Chris Slettvoll. Foto: Per-Inge Johnsen

Politiet og tollvesenet avslørte tidlig på 90-tallet at over 1,3 tonn tørkede opiumsvalmuer, importert av et blomsterimportfirma i Trondheim fra Nederland, hadde funnet veien til byens narkotikamiljø. Selv om varene passerte tollkontroller i Oslo som tørkede blomster, var det først i Bodø at innholdet i tusenvis av slike kapsler ble omgjort til opium-te. Mellom 40 og 50 slike forsendelser ble levert ut fra jernbanelageret i byen, og skapte en mørk periode i byens historie.

Skyggesider

- Pengene vi får nå betyr starten på en vei videre, når en tung aktør som Bodø Energi er med så viser det resten at Bodø-samfunnet at dette prosjektet tas på alvor. Vi har veldig, veldig mange fine fasadehistorier i denne byen. Vi har et flott konserthus, Vi har en ny by, ny flyplass prosjekt. Men alle byer har også skyggesider, for å kunne fungere som samfunn må disse historiene også fortelles og denne historien har historisk verdi, dette er en historie som bare må fortelles, sier Slettvoll

Målet med filmen er å kunne produsere en helt unik sceneproduksjon hvor det er et samspill mellom film, samtidsstemmenes fortellinger og live musikk. I tillegg vil også filmen bli tilgjengelig for streaming, i tv- og strømmetjenester.

- Vi ønsker å portrettere virkeligheten, slik den opplevdes fra innsiden på den tiden gjennom å filmatisere historiene til samtidsvitnene, sier Slettvoll. Slettvoll, som jobber som samfunnskontakt i Kirkens Bymisjon, har hørt utallige historier fra miljøet om denne perioden. Han mener at opiumsinntoget førte til en oppblomstring i miljøet, og rekrutterte mange nye ansikter til rusmiljøet, en endring som har hatt varige konsekvenser for byen. Da opiumsteen forsvant fra markedet, eksploderte heroinsalget, noe som igjen førte til økt kriminalitet og prostitusjon.

Bodø Energi GavenDet å få støtte fra Bodø Energi er med på å vise Bodø-samfunnet at prosjektet tas på alvor, sier Chris Slettvoll. Foto: Per-Inge Johnsen

Bodø på kartet

Regissør Sondre K. Jensen ser frem til utfordringen, og håper å produsere en unik sceneproduksjon med en blanding av film, fortellinger fra samtidsstemmene og live musikk. I tillegg til en versjon for streaming og TV.

- Vi må få satt Bodø mer på kartet, vi vil bygge litt stolthet til bodøværinger, det er på tide at Sjøgata, togstasjonen, Rensåsen og andre kjente steder i Bodø blir synlig for et større publikum, sier Jensen

Egne premisser

- Vi håper å kunne sette det opp for både ungdom- og videregående skoler i tillegg til resten av befolkningen. Det som gjør prosjektet spesielt er formatet. Det at vi bruker unge skuespillere og voksne samtidsvitner gjør at vi kan nå bredt og samtidig fortelle historien på ungdommens egne premisser, avslutter Jensen og Slettvoll.

Felles refleksjon

I løpet av de siste tre årene har Bodø Energi delt ut Bodø Energi Gaven, et engangsbeløp på 10.000 kr, annenhver måned. Dette initiativet ble lansert som en del av selskapets strategi for å støtte mindre foreninger og arrangementer i Bodø og omegn.

Vi har i denne runden valgt å gi Bodø Energi Gaven til Akt Produksjon og deres prosjekt med dramadokumentaren «Heroinbyen». Først og fremst syns vi dette er en viktig og spennende historie fra 90-tallet fra Bodø som mange ikke har hørt om, men som alle bør få kjennskap til.

Historien vil trekke frem mennesker som i liten grad blir sett og hørt i dagens samfunn, som igjen vil bidra til en felles refleksjon og forståelse for rusmiljøet og rusproblematikken som utartet seg i Bodø tidlig på 90-tallet.

- Dokumentaren vil også kunne tilgjengeliggjøres for elever i ungdomsskolen og videregående, noe som vi mener har stor verdi med tanke på forebygging mot rus og kompetansebygging innen historie, sier Erling Aalvik, Leder for marked og kommunikasjon ved Bodø Energi Kraftsalg. 

Les mer om vårt samfunnsansvar 

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå