Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Nå kan overskuddsenergien bli utnyttet

Bodø Energi Varme og GreenH samarbeider om utnyttelse av overskuddsenergi fra det planlagte hydrogenanlegget på Langstranda. Prosjektet er det første av sitt slag innen hydrogenproduksjon, og vil kunne sette standarden for resten av bransjen.


Fra venstre: Robert Helskog, prosjektleder BE Varme AS, Thomas Strømme-Larsen - teknisk direktør i GreenH , Eline Evjen, direktør i BE Varme, Marte Lunde - prosjektingeniør GreenH, Mari Oma Juell - engineering manager i GreenH Foto: Per-Inge Johnsen/Bodø Energi AS 

Det kommende hydrogenanlegget på Langstranda vil produsere grønt hydrogen via elektrolyse. I denne prosessen skapes det varme som må fjernes. Normalt utnyttes ikke denne varmen, men dumpes til omgivelsene.

– I en tid hvor det er stort fokus på energieffektivitet, så er det jo utrolig synd om man skal fyre for kråka. Her får Bodø en ny og unik kilde til varme som har null CO2-faktor og det må virkelig utnyttes, sier direktør Eline Olafsrud i Bodø Energi Varme.

Bodø Energi Varme har fjernvarmenett i store deler av sentrale Bodø og leverer i dag varme produsert av lokalt resirkulert trevirke.

– Avinor er godt i gang med etableringen av teknisk infrastruktur til Ny Flyplass og etter flyttingen av flyplassen vil etableringen av Ny By starte. Bodø Kommunes ambisjon er at den nye bydelen blant annet skal være et lavutslippsamfunn med nullutslippsløsninger og energideling. Da passer det perfekt med fjernvarme og overskuddsenergi, sier Olafsrud.

Trinnvis økning

Fjernvarme er et energifleksibelt system hvor man kan utnytte flere energikilder samtidig. GreenH og Bodø Energi Varme har i lengre tid samarbeidet for å finne en god og effektiv løsning for utveksling av overskuddsenergi til fjernvarmenettet. Varmen vil etter planen trekkes ut av elektrolyseanlegget og veksles mot fjernvarmenettet til Bodø Energi og videre distribueres til kunder i området.

 Det planlegges en trinnvis økt varmeutveksling når varmebehovet øker og produksjonen av hydrogen økes.

– Vi vil produsere energi så effektivt som mulig, og da er det viktig at så lite som mulig går til spille. Ved å utnytte biproduktene fra hydrogenproduksjon får Bodøs befolkning og næringsliv en større gevinst av prosjektet. Og dette er nybrottsarbeid, modellen her i Bodø vil sette standard for andre prosjekter rundt om i Norge. Vi opplever Bodø Energi Varme som en innovativ og effektiv samarbeidspartner, sier Thomas Strømme-Larsen, teknisk direktør og prosjektleder i GreenH.

Steinkast unna

Partene jobber nå tett sammen for å kunne sikre at overskuddsenergien kan brukes når hydrogenanlegget settes i drift, planlagt fjerde kvartal 2025. Prosjektet har allerede fått PilotE-støtte fra Enova på 5,9 millioner kroner. Dette er et samarbeid som også involverer Norconsult og Sintef Energi.

– Eksisterende fjernvarmenett ligger et lite steinkast unna tomten hvor hydrogenanlegget skal etableres – så her så vi tidlig muligheter for samarbeid. Vi har vært i dialog i lengre tid, men når GreenH nå har tatt et viktig skritt mot realisering kan vi formalisere enigheten, sier Olafsrud.

Bodø Energi Varme er eier og konsesjonshaver av det eksisterende fjernvarmenettet i Bodø.

 

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå