Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Åpenhetsloven

 

Redegjørelse om Bodø Energi AS sine aktsomhetsvurderinger

Innledning

Åpenhetsloven pålegger større virksomheter å gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å unngå negative konsekvenser for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet og i virksomhetens leverandørkjede.

Dette dokumentet er utarbeidet for å oppfylle Bodø Energi AS sin plikt til å redegjøre for aktsomhetsvurderingene. Dokumentet vil oppdateres og offentliggjøres årlig innen 30. juni. Det vil også oppdateres ved vesentlige endringer i virksomhetens risikovurderinger.

I konsernet Bodø Energi er det Frost Kraftentreprenør AS og BE Kraftsalg AS som er definert som større virksomheter. Vi viser til selskapenes egne rapporterte redegjørelser etter åpenhetsloven.

 

Om selskapet Bodø Energi AS

Bodø Energi AS er morselskapet i konsernet Bodø Energi som er ansvarlig for eierutøvelse i datterselskapene gjennom å fastsette overordnede konsernføringer og styringsprinsipper. Morselskapet er tjenesteleverandør til alle datterselskapene innen forretningsutvikling, regnskap, lønn, kommunikasjon, IT drift, og brukerstøtte.

 

Bodø Energi har 6 datterselskaper:

  • BE Kraftsalg: 100 % eid datterselskap. Selger strøm og leverer sol- og ladeløsninger. Markedsområde er hovedsakelig i Nord-Norge.
  • BE Varme: 100% eid datterselskap. Bygger fjernvarmenett og drifter varmesentral. Leverer fjernvarme innen konsesjonsområdet i Bodø.
  • Frost Kraftentreprenør: 51% eid datterselskap. Totalleverandør av kraftentreprenørtjenester innen utbygging, drift, vedlikehold og beredskap. Markedsområde er Nord-Norge.
  • Ekvaly Elsikkerhet: 51% eid datterselskap. Utfører offentlige myndighetskontroller på elektriske anlegg og utstyr, og tilsyn med bransjen som er underlagt det elektrotekniske regelverket. Markedsområde er Norge.
  • Fjuel Bodø: 51% eid datterselskap. Leverer land- og ladestrøm til maritim sektor, og energiløsninger til aktører i energiknutepunkter. Markedsområde er hovedsakelig Bodø.
  • PWR UP: 51% eid datterselskap. Tilbyr lynlading til kjøretøy, hovedsakelig på COOP Nordland sine lokasjoner.

Bodø Energi AS er 100 % eid av Bodø Kommune, og har hovedkontor i Bodø.

Konsernet Bodø Energi hadde for regnskapsåret 2023 i gjennomsnitt 160,8 årsverk. Konsernet hadde på balansedagen salgsinntekter på 515 MNOK og balansesum på 1.868 MNOK.

 

Samfunnsansvar

Bodø Energi AS tar vårt samfunnsansvar på alvor og ønsker å integrere sosial bærekraft i all vår virksomhet. Vi jobber kontinuerlig med aktsomhetsvurderinger og forbedring av dette arbeidet. Vårt mål er å bidra positivt der vi kan, samtidig som vi distanserer oss fra leverandører som ikke overholder krav til menneskerettigheter og grunnleggende arbeidstakerrettigheter.

I Bodø Energi konsernet er det et velfungerende samarbeid med tillitsvalgte gjennom tariffavtaler og lokale særavtaler der medarbeiderens rettigheter blir ivaretatt utover lovkravene. Konsernet har et godt organisert vernetjeneste, og HMS arbeidet er godt ivaretatt på alle nivåer i konsernet.

Bodø Energi-konsernet har hatt ukentlige klimaundersøkelser blant alle ansatte, der blant annet mangfold, likeverd og inkludering er et tema.

 

Våre retningslinjer

Konsernet Bodø Energi har forankret i konsernledelsen felles etiske retningslinjer (adferdskode). Vi arbeider kontinuerlig med å integrere og forbedre kravene i adferdskoden i konsernet ved også å fokusere tydeligere hensynet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i våre interne rutiner og retningslinjer. Det videre arbeidet med tilpasninger og vurderinger av mulige brudd og muligheter for å rette på disse vil inngå som en del av det overordnede internkontrollsystemet til konsernet.

Vår tilnærming for å respektere menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold styres av interne regler og praksis. Dette gjelder både for vår egen virksomhet, våre samarbeidspartnere og leverandørkjeden. Vi følger nøye norsk lovverk for helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen, samt lover for likestilling og fravær av diskriminering. Vi krever de samme standardene av våre leverandører og forretningspartnere som vi setter for oss selv. Vi forventer at de også opptrer med seriøsitet og aktsomhet for å unngå skader og negative konsekvenser for mennesker.

Hele konsernet har et internkontrollsystem som gjennom innkjøpspolicyen har fastlagte rutiner for leverandøroppfølging. Her fremgår det at avvik skal meldes i internkontrollsystemet og håndteres etter kravene som ligger der.

 

Bodø Energi AS sine aktsomhetsvurderinger

Loven krever at vi utfører aktsomhetsvurderinger for både førsteleddsleverandører og deres underleverandører, spesielt når vi kjøper produkter og tjenester som er avgjørende for vår virksomhet. Dette innebærer en grundig vurdering av hele leverandørkjeden for å sikre at vi overholder kravene til menneskerettigheter og arbeidsforhold.

For leverandører som leverer produkter og tjenester som ikke er direkte nødvendige for vår virksomhet, men som vi likevel samarbeider med, anses de som samarbeidspartnere. For disse samarbeidspartnerne har vi en forpliktelse til å kartlegge og vurdere deres førsteleddsleverandører. Dette sikrer at vi også her opprettholder høye standarder og tar ansvar for hele vår påvirkning på arbeidsforhold og menneskerettigheter.

Vi har gjennomført en grundig egenevaluering av våre leverandører for å identifisere og kartlegge eventuelle brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vi har i hovedsak benyttet vår bransjekunnskap og tilgjengelige nettsider som etisk handel Norge, FN-sambandet, og leverandørenes nettsteder som input i egenevalueringen. Vi styrket vår forståelse og forbedret våre vurderingsprosesser. Vi tar avstand fra all form for arbeidslivskriminalitet, og våre risikovurderinger er en viktig del av å samle kunnskap som danner grunnlaget for målrettede tiltak.

Vi arbeider aktivt for å sikre at vår leverandørkjede er fri for menneskerettighetsbrudd og at vi støtter anstendige arbeidsforhold.

I konsernet er det Frost Kraftentreprenør AS som er det største selskapet og således det med størst innkjøp og flest leverandører. Siden 2019 har Frost Kraftentreprenør AS stilt krav om at leverandørene undertegner en egenerklæring om ivaretakelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsvilkår ved inngåelse av rammeavtaler. Vi viser til selskapet egen redegjørelse for videre utdypning av aktsomhetsvurderinger.

 

Kartlegging og vurdering av leverandører og samarbeidspartnere

Bodø Energi AS har utført aktsomhetsvurderingen gruppevis for aktører (leverandører og samarbeidspartnere).

  • IT system
  • Hardware
  • Rådgivning, pensjon, innleie
  • Eiendom og drift
  • Andre - består av mindre leverandører under NOK 100.000

 

Risikovurdering

Morselskapet Bodø Energi AS har gjennomført en overordnet risikovurdering for å identifisere sannsynligheten og konsekvensene av brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vi har benyttet etablert risikovurderingsmetodikk som gir oss et klart bilde av mulige risikoer i vår virksomhet og leverandørkjede.

I vår vurdering innebærer risikonivå 4 og 5 en sannsynlighet på over 60 % for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Dette risikonivået er vurdert som uakseptabelt.

 

Resultat av arbeidet

Vår risikovurdering har ikke avdekket vesentlige brudd på menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold hos våre leverandører og samarbeidspartnere.

 

Bodø Energi AS sitt risikobaserte arbeid

Vi har lagt til grunn følgende kriterier for vurdering av sannsynlighet og konsekvens i matrisene under.

Risiko Kriterium for sannsynlighet
1 Svært sjelden (0 – 5 % sannsynlighet)
2 Sjelden (5 – 30 % sannsynlighet)
3 Sannsynlig (30 – 60 % sannsynlighet)
4 Svært sannsynlig (60 - 90 % sannsynlighet)
5 Påregnelig (90 – 100 % sannsynlighet)
Risiko Kriterium for brudd på menneskerettigheter
1 Ubetydelig (Vil ikke forårsake noen skade eller brudd)
2 Lav (Vil sannsynligvis gi mindre fysisk skade, og/eller noe psykisk skade)
3 Middels (Vil sannsynligvis forårsake skade)
4 Høy (Vil sannsynligvis gi alvorlig fysisk skade, og/eller alvorlig psykisk skade)
5 Alvorlig (Kan forårsake tap av liv eller alvorlig fysisk skade)

Vurdering

Leverandørkategori Antall Sannsynlighet Konsekvens Kommentar
IT og system 10-15 1 1 Norske leverandører
Hardware 2 3 3 Hardware fra anerkjente leverandører som Apple og Lenovo produsert i Asia
Rådgivning, pensjon, innleie 5-10 2 1 Konsernintern, ekstern, HMS avvik forekommer
Eiendom og drift 50-100 2 2 Norske leverandører, HMS avvik forekommer
Andre Ikke vurdert

 

 

Målsetning og fremdrift

Vi har en målsetting om stadig om å forbedre oss i gjennomføringen av aktsomhetsvurderingene. Nedenfor er en tabell som viser våre tiltak og framdrift. Noen av våre tiltak vil naturlig være pågående i overskuelig framtid. Det er viktig at forbedringer skjer hvert år.

Tiltak Fremdrift
Videreutvikle prosessen for aktsomhetsvurdering Forbedret og pågående
Kompetanseheving innen ansvarlig innkjøp Forbedret og pågående
Revisjon av etiske retningslinjer og etablering av Code of Conduct Ikke påbegynt

 

 

Informasjonsplikt

I henhold til åpenhetsloven kan alle som ønsker det, skriftlig be om informasjon om hvordan vi håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser som vi identifiserer gjennom våre risiko- og aktsomhetsvurderinger.

Når vi mottar slike henvendelser, behandles de individuelt og i samsvar med retningslinjene gitt i loven.

Bodø, 22.juni 2024

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå