Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

UNG2024 og Parkenfestivalen

Årets utgave av Parkenfestivalen har fått nye unge krefter. Med en styrke på 36 engasjerte ungdommer som frivillig har bidratt under riggingen, har festivalen tatt på seg en ny dimensjon av samfunnsansvar. Målet har vært todelt: forsterke kompetansen blant disse unge innen festivalarbeid og samtidig bygge bro til fremtiden gjennom rekruttering til den kommende ungdomsfestivalen, "Hjertebank". I partnerskap med Parken og UNG2024 har ungdommene ikke bare skapt et unikt læringsrom, men også satt kursen mot en positiv fremtid for kulturarbeidere

 Unge krefter

 -Kjernen her handler først og fremst om engasjement – om å vekke den indre gnisten for å skape noe betydningsfullt, forklarer Anne Vikjord, som har spilt en sentral rolle i organiseringen av årets Parkenfestival. Hun påpeker at deltakelsen på festivalen går langt utover bare fysisk innsats; det handler også om å skape positive opplevelser for andre. Den sterke samhørigheten blant Parkenfamilien har fått et ekstra løft takket være de unge frivillige, som nå har blitt en integrert del av det overordnede teamet. Dynamikken mellom de erfarne festivalarbeiderne og de unge deltakerne har resultert i en gjensidig fordelaktig prosess for begge parter.

Livlig innsats

I et hjørne av det grønne festivalområdet lyser ungdommens engasjement opp. Trond Tømmerberg, som leder inngangscrewet, deler beundringen sin for jentene – Johanna, Soley, Erle, Carmen, Ingrid og Mari – som har vært del av teamet. Med stiger, sag og maling har de ikke bare vist seg som ivrige deltakere, men også som eksempler på unge som tar ansvar. Johanna og gjengen smiler mens de tar inn komplimentene, og når de blir spurt om opplevelsen av å være en del av Parkenfestivalen, stråler de.

Foto: Bjørn Nikolas Rognså UNG CREW

Det har vært utrolig, utrolig morsomt," uttaler de unisont. Festivalarbeidet har vært en kilde til glede og vennskap. "Det sosiale aspektet har virkelig vært fantastisk. Vi har daglige møter, spiser sammen og blir kjent med så mange nye mennesker," sier de med entusiasme.

For dem har det å se resultatene av deres innsats vært en stor motivasjonsfaktor. Skilt, flagg og dekorasjoner de har jobbet på vil snart lyse opp festivalområdet til glede for publikum. "Selv om vi jobber frivillig, føler vi at det er absolutt verdt det," forteller de. Det er tydelig at dette ikke bare handler om oppgavene, men om en følelse av å bidra til noe større enn seg selv.

Når det gjelder høydepunktene, er det en ting som står øverst på listen til jentene: konsertene. "Det er nok å bare være her," sier de med et smil. Gleden ved å delta i festivalen går hånd i hånd med muligheten til å oppleve favorittartistene sine. "Karpe står helt klart på toppen av listen for oss," avslører de, og det er ingen tvil om at de ser frem til musikalske opplevelser som vil vare lenge etter festivalen er over.

Ungdomsrettede roller

Ungdommene har deltatt i ulike arbeidsgrupper under festivalen, inkludert fotografering, backstage-koordinering, scenearbeid, inngangshåndtering og service. Den brede spekteret av erfaringer har gitt dem en helhetlig forståelse for hvordan en festival rigges og drives. Videre har de unge også fått anledningen til å drive sin egen scene, "Skogsscena". Her har de hatt ansvar for alt fra å sette opp scenen til å håndtere lyd og lys, backstagelogistikk og artister.

Fremtidens kulturarbeidere

Anne Vikjord, som har hatt ansvar for ungdomscrewet, forteller om viktigheten av å inspirere unge til å engasjere seg kulturelt. -Vi er faktisk i ferd med å bygge fremtidens kulturledere nå, og det er noe vi tar på alvor, sier hun. Å vekke kulturell interesse blant de unge er en jobb vi i Parken vil fortsette med også i årene fremover.

-Parkenfestivalen har gjort en fantastisk jobb med å rekruttere, engasjere og involvere ungdom inn i årets festival, sier Charlotte Nyheim Eriksen som er prosjektleder for UNG2024. De har skapt et unikt fellesskap og en plass hvor unge kan føle eierskap til noe de har fått være med på å skape. Å trigge en interesse man kanskje ikke visste at man hadde fra før eller å få utvikle seg og lære seg mer om å skape en festival, bidrar til mange gode ringvirkninger. Som Anne sier; de skaper framtidene kulturarbeidere og kulturledere.

Ønsker DU midler fra UNG2024 til å gjøre noe kult? Søke gjør du her

Foto: Arina Karboskaya/Bodø2024

Stolthet

Medlemmene av scenecrewet deler også sin entusiasme. De er på vei for å møte Madrugada når vi møter dem i Parken. "Det er helt fantastisk å være med på å rigge en scene! Og å få møte store artister er en unik opplevelse," uttrykker de. Muligheten til å være så nært knyttet til kjernen av festivalarbeidet og påvirke direkte har gitt dem en følelse av å utgjøre en faktisk forskjell. De ser også frem til å være med på festivalen igjen neste år.

Foto: Arina Karboskaya/Bodø2024

Ungcrewets engasjement og positivitet er et levende bevis på hvordan frivillig innsats kan være en kilde til både personlig vekst og fellesskap. Gjennom deres arbeid på Parkenfestivalen blir det klart at festivaler ikke bare handler om musikk og underholdning, men også om å skape minner og gi unge talenter en mulighet til å utvikle seg.

Frivillige Ungdommer på Parkenfestivalen 2023 i alder 14-17 var:

 • Johanna Bergrabb

 • Ingrid Arntzen

 • Mari Helness

 • Soley Petrusdottir

 • Nikoline Andreassen

 • Carmen Grønbeck

 • Norah Grøttland Brocks

 • Emma Holmen Bjørnstad

 • Karine Eliassen

 • Melissa Søtorp

 • Mona Kristiansen

 • Tia Elvira Torgnysdatter

 • Vilde Overvoll

 • Erle Nohr Kvarenes

 • Mina Nohr Kvarenes

 • Luca Karlsen Ramskjell

 • Pia Therese Toresen

 • Maren-Johanne Hveding Stifjell

 • Bjørn Nikolas Rognså

 • Emrik Nøvik Jensen

 • Mille Klemetsen

 • Martin Nordvik

 • Helene Vigdal Henriksen

 • Oliver Andersen

 • John Sloan

 • Julian Eidissen

Ved å gi ungdom muligheten til å delta i riggingen og driften av festivalen, legger Parken og UNG2024 grunnlaget for en ny generasjon kulturledere som vil bringe med seg den ungdommelige entusiasmen inn i fremtidens kulturarrangementer.

 

 

 

 

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå