Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

– Det er de unge det handler om

Bodø Energi la til rette for at ti ungdommer fikk bidra og lære av de beste da a-ha gjestet Bodø og Svømmehallen Scene i høst. – Vår oppgave sammen med Bodø2024 er å skape prosjekter som får de unge med og som bygger kompetanse, sier direktør i Bodø Energi Kraftsalg, Ole Angellsen.

Fem ungdom poserer med ryggen til kamera

Produksjonen til a-ha fikk i Bodø hjelp av et håndplukket ungdoms-crew da de gjestet Bodø i november, som fikk jobbe tett med og lære av de beste produsentene og teknikerne i bransjen. Dette prosjektet treffer midt i blinken på noen av de viktigste målsettingene til Bodø2024 – nemlig kompetanseutvikling.

Det er Bodø Energi, generalsponsor for Bodø2024, som er med og gjør denne satsingen mulig. Direktør i Bodø Energi Kraftsalg, Ole Angellsen, mener dette er nøyaktig det som er formålet deres med støtten de gir prosjektet.

– Det handler om samfunnsrollen vår, og ikke minst at dette vil sette Bodø på kartet både i nasjonal og europeisk sammenheng. Har vi et mål om at Bodø skal vokse som by, så er kultur det viktigste satsningsområdet for å få folk til å flytte hit, forklarer Angellsen.

Han mener Bodø trenger kompetansen ungdommene får gjennom prosjekter som dette for å kunne være en kulturby av høy klasse også i tiden som kommer.

– Vår oppgave sammen med Bodø2024 er å skape prosjekter som får de unge med og som bygger kompetanse. Det å få jobbe mot et av verdens største band og de beste lyd- og lydfolkene, er jo en vanvittig fin erfaring, mener Ole Angellsen i Bodø Energi.

Framtidens arbeidere

Ungdomskoordinator i Bodø2024, Charlotte Nyheim, mener dette er en vinn-vinn-vinn situasjon for alle parter.

– Det er ungdommen som er framtidens arbeidere innen all kulturproduksjon, enten det er lyd, lys, foto eller film. At de har fått muligheten til å være med her og jobbe med et så stort band og produksjon, er mer enn bare et minne for livet. Det er en nyttig erfaring, og det de lærer her kan de lære videre til andre ungdommer, sier Charlotte Nyheim.

Hun forteller at ungdommene har fått veldig gode tilbakemeldinger fra produksjonen, og gjorde en kjempejobb i de to ukene innspillingen foregikk. Ungdommene hadde lange dager, som ofte startet fra åtte på morgenen til midnatt.

– Produsentene mente at ungdommene våre leverte på et internasjonalt nivå. De har reist verden rundt, og sier det er sjelden de har assistenter som leverer så godt som her, forteller hun stolt.

Også ungdommene selv er veldig fornøyd med de to intense ukene hvor de var involvert i prosessen. Basert på tidligere erfaring fikk de i oppgave å bistå med alt fra rigging av lyd og lys, foto og film, i tillegg til andre oppgaver som produksjonsassistenter.

I tillegg har de laget en helt egen film som forteller om prosjektet og viser behind the scenes fra innspillingen.

Trykk her for å se hele filmen!

Fem ungdom sitter i et kreativt avlukk

Stand-in for Morten Harket

For de fleste av dem var det en helt ny erfaring å jobbe så intenst over så mange dager.

– Det viktigste jeg lærte er å forstå sammenhengen mellom ting. Alt henger sammen for at helheten skal bli bra, forteller William Eidissen, som var med som lydtekniker under produksjonen.

– Produsentene og teknikerne prøvde virkelig å lære oss så mye som mulig om faget underveis og delte så mye med oss. Det var veldig lærerikt, sier William.

Julie Alise Holm Matinlassi var eneste jente med i crewet, og fikk være med å rigge scenen og ha ansvaret for å styre prompteren til Morten Harket under selve innspillingen.

– Jeg var litt nervøs i starten for at jeg skulle trykke feil eller noe sånt, men jeg gjorde heldigvis ikke det da, smiler Julie.

Alt i alt gikk det bra for gjengen, selv om det dukket opp utfordringer underveis.
Kasper fikk ansvaret for å kjøre deler av utstyret på den første innspillingsdagen, og oppdaget først da han kom til Ørnes og batteriet ble helt flatt at han kjørte en el-bil.

Blant innspillingsstedene var de blant annet på Langsanden på Sandhornøya, Landegode, Kjerringøy og Turisthytta.

Joakim Nordvik i ungdomscrewet fikk æren av å være stand-in for Morten Harket da de skulle rigge lyset på de ulike innspillingsstedene.

– De måtte ha den som var mest lik da, så jeg er jo fornøyd med at det ble meg, ler Joakim.

Om opplevelsen har gitt mersmak blant ungdommene og enda mer tro på at de ønsker å jobbe innenfor kulturproduksjon i årene fremover? Et soleklart ja er svaret fra samtlige i ungdoms-crewet.

De trenger ikke vente lenger for å få brukt sin nye kompetanse på andre prosjekter.

– Det dukker opp flere prosjekter gjennom Bodø2024 framover, og ett av dem er vi involvert i allerede, forteller Charlotte Nyheim.

Ungdom samlet i studio til Svømmehallen


De som er med i ungdoms-crewet er William Hopen, (17) Julie Alise Holm Matinlassi (21), Thomas Odin Christensen (17) Eivind Johannes Stranda (18), Victor Gjersvik (16), Sondre K. Jensen, (17) Kasper Holgersen (19), Eirik N. Jensen (12), William Endresen (16), Joakim Nordvik (18).

Artikkelen er først publisert for Bodø Energi av Bodø i Vinden. Skrevet av Byraa. Trykk her for å lese original sak.

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå