Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

ARCTIClight: I 2023 produseres Bodøs nye juletre

I 2023 produseres Bodø nye juletre opp - med god hjelp fra tegningen til 9 år gamle Saga Losvik. Prosjektet er et samarbeid mellom generalsponsor Bodø Energi og Bodø2024. Installasjonen skal bidra til å fremme unge kunstnere og lys i mørketiden. ARCTIClight har som mål å bli Bodøs nye juletradisjon. Juletreet produseres opp og avdukes julen 2023.

Illustrasjon: Rintala/Eggertson

I desember 2021 ble konkurransen om å tegne Bodøs nye juletyre utlyst av Bodø Energi og Bodø2024. Jury bestående av Jess-Owe Johansen (ingeniør), Stian Hansen (kurator), Sami Rintala (arkitekt) og Michael "Remix" Wolden (ungt street-art talent) vurderte forslagene basert på budsjett, bærekraft, kreativitet, gjennomførbarhet, lagring og det arktiske klima. Etter innsendte forslag fra bl.a Saltvern barneskole, arkitektlinja på Bodin og kulturskolen var juryen enstemmig. De ville gå videre med Saga Losviks tegning. Saga, som da var 8 år gammel, blir unik som yngste kunstner i Bodøs historie til å få produsert opp en installasjon av så stor skala. ARCTIClight er Bodø Energis største prosjekt så langt i Bodø2024. Som generalsponsor er dette et viktig samfunnsbidrag til Bodø i juletiden. Bodø Energi ønsker å bidra til å fremme unge kunstnere i en by som ruster opp til å bli hele europas fokus i 2024.

Jurymedlemmer Jess-Owe Johansen, Sami Rintala og Stian Hansen går igjennom de innsendte forslagene. Sagas vinnertegning til høyre. 

 Foto: Martin Losvik

Saga Losvik (9) ble veldig glad da hun ble oppringt å fortalt at hun hadde vunnet

- Hvordan fikk du vite om konkurransen Saga?

- Det var via kulturskolen. Kunstlæreren min Lily Kanck kom inn på klasserommet en dag og fortalte om en spesiell oppgave. Bodø2024 hadde utlyst en konkurranse. Jeg begynte tenke inni meg på hva jeg skulle gjøre, og jeg hadde et brennende ønske om å vinne. Jeg var den eneste i klassen min som leverte, selv om andre på kulturskolen bidro. Lily sa jeg ikke trengte tegne et vanlig juletre, men at jeg kunne bruke fantasien. Derfor tenkte jeg litt andre farger og en annen form, og lagde streker og delte fargene inni strekene. Jeg tenkte kreativt mens jeg holdt på, og tegnet som jeg følte.

Byggesettet skissert fra Rintala/Eggertsson

 Å jobbe med ett så unikt prosjekt var fascinerende for alle parter. Arkitekt Remi Groenendjik har overført tegningen til en profesjonell produksjonsskisse.

- Hva tenkte du som arkitekt da du fikk et utgangspunkt i en tegning fra den da 8 år gamle Saga?

- Jeg ble veldig glad da jeg først så tegningen til Saga, sier arktitekt Remi Groenendjik ved Rintala Eggerston.

- Jeg ble veldig fascinert over bruken av farger og linjene på treet. Det minnet meg om ekspresjonistisk arbeid, men samtidig var det en subtil og elegant tegning. Det fikk meg til å tenke på den måten barn tegner kunst på, fordi barn tegner med følelser og fantasi. Det mest spesielle med å jobbe med Saga er at det minner oss på oss om viktigheten av lek i vårt daglige arbeid, pluss at vi får lage et eksepsjonelt kreativt objekt som lyser opp byen i mørke tider, som et fyrtårn for håp, avslutter Remi.

Saga sammen med arkitektene Harald Seljesæter og Remi Groenendjik

Programsjef i Bodø2024 Henrik Dagfinrud gleder seg allerede til 2023.

- Dette har vært en spennende og viktig prosess for oss. Her når vi mange av målene våre i ett og samme prosjekt. Vi skal skape noe varig, både fysisk og i form av kompetanse og erfaring. Det er dyktige aktører i alle ledd, inkludert nye unge aktører, næringsliv og det offentlige. Nå blir det spennende å følge innspurten frem til advent neste år.

- Som generalsponsor til Bodø2024, er dette en flott mulighet til å bidra til Bodø i juletiden. Bodø Energi er opptatte av å fremme unge kunstnere og skape lys i mørketiden. ARCTIClight blir en ny juletradisjon Bodøs befolkning kan ha glede av i mange år fremover, sier direktør i Kraftsalg Ole Angelsen og Marit Helene Thoresen i Bodø Energi/Bodø2024.

 Til neste år kan du følge reisen videre med Saga og produksjonen av ARCTIClight.

 

 

 

 

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå