Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Hva er Fjernvarme?

Vi produserer fjernvarme til Bodø med lokal returtreflis.

Slik fungerer det

Et fjernvarmeanlegg er i praksis et sentralvarmeanlegg som forsyner en bydel eller flere bygg med energi. På Bioanlegget Keiseren produserer vi fjernvarme med lokal returtreflis, som er resirkulert trevirke (paller, rivningsvirke, kjøkkeninnredninger etc.). Bioanlegget er oppkalt etter det kjente turmålet Keiservarden i Bodø.

På Keiseren bruker vi returtreflis til å varme opp vann til i underkant av 100 grader. Vannet sirkulerer i rør i et eget fjernvarmenett som ligger nedgravd i bakken. Varmen fra vannet i fjernvarmenettet overføres til bygg med vannbåren varme, og brukes til varmt tappevann og oppvarming (gulvvarme, gatevarme, ventilasjon osv).

Når vannet har sirkulert rundt i fjernvarmenettet og avgitt varme til bygg kommer det tilbake til Keiseren hvor det varmes opp på nytt. I dag har vi omtrentlig 125 tilknyttede bygg og litt over en mil fjernvarmenett. Vi leverer til både borettslag, hotell, kontorbygg, Stormen kulturhus, Nordlandssykehuset m.m.

Vi mottar returtreflisen fra Iris og Østbø. Flisen leveres inn av både privat og næring, noe som betyr at trevirke du har levert til kildesortering i praksis varmer opp eksempelvis Stormen kulturhus!

Video produsert av Hafslund.
 

Fjernvarme og miljø

Fjernvarmen vi produserer er miljøvennlig og fornybar energi. Med fjernvarme omdanner vi lokal returtreflis fra avfall til fornybar energi - det er smart ressursutnyttelse. Det er også gunstig å utnytte returtreflisen lokalt, fremfor å transportere det lengre avstander til utlandet/Sør-Norge.

Produksjonsmiks fjernvarme Bodø 2020

Returtreflis inneholder i utgangspunktet noe forurensning, primært metaller. Derfor gjennomgår flisen sorteringog rensing hos våre leverandører, blant annet benyttes magnetseparering for å ta ut magnetiske metaller av flisen. Det tas prøver at hvert enkelt hengerlass levert med flis, og det måles i tillegg kontinuerlig for blant annet støv, CO, NOx, HCl. Alle fjernvarmeselskap rapporterer årlig til SSB, og på fjernkontrollen.no kan du se statistikk for alle fjernvarmeselskaper i Norge.

Her kan du leser mer detaljert om vårt miljøarbeid.

 

 

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå