Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Utnytt varmen du allerede har

Hva hvis du kunne spare opp til 40 prosent strøm? Ny teknologi gjør det mulig.

Ny sensorstyrt teknologi setter strømsparing i større bygg i et helt nytt lys.

- Vi kan sette inn sensorer i rommet for å måle og redusere strømforbruket. Teknologien er spesielt effektiv i større bygninger, som for eksempel kjøpesenter og kontorbygg. Her kan du oppnå en strømbesparelse på mellom 10 og 40 prosent, sier leder salg og marked, Svetlana Hansen i Bodø Energi Kraftsalg.

Digital vaktmester

Bodø Energi Kraftsalg tilbyr løsningen i samarbeid med et teknologiselskap i Stavanger. Selskapet utviklet for få år siden programvareløsningen for energieffektivisering av næringsbygg.

 

Ideen er å hente ut alle data fra bygg i sanntid, slik at byggets behov for energi kan optimaliseres.

Selskapet har testet programvaren på flere varehus i Sør-Norge. Blant annet oppnådde et av varehusene en reduksjon i strømforbruket på 25 prosent totalt over seks måneder. Dette utgjør sparte 210 000 kWh på godt under ett år, bare på et varehus.

Bodø Energi Kraftsalg kan installere denne digitale vaktmesteren også i større bygg i Bodø og Salten.

- Vi ser at det er flere bygg i vårt område som nok kan hente mye på denne energieffektiviseringen, sier Hansen.

Automated smart building

Slik fungerer det

- Systemet med avanserte algoritmer fungerer slik at systemet overvåker og smart regulerer energi over døgnet. Slik sparer du energi - og dermed får lavere strømregning. Dette er smart strømstyring. Et tradisjonelt ventilasjonsanlegg har derimot en temperatur om natten, og en om dagen. Den tar ikke hensyn til vær og vind - og kjører derfor for fullt når det eksempelvis er sol som varmer bygget. Det er ikke særlig energieffektivt, forklarer Hansen.

Det er hvert eneste år tusenlapper å hente.

- Den beste metoden å redusere strømregningen på er å optimalisere sitt forbruk av energi. Reduserer du strømforbruket, reduserer du både utgiftene til strøm og nettleien på fakturaen, sier Hansen.

Det er også miljøvennlig å spare strøm.

- Når du bruker mye strøm bruker du også Co2. Reduserer du strømforbruket, reduserer du også Co2-utslippet, sier hun.

Hansen viser til at et mer energieffektivt ventilasjonsanlegg også vil gi et bedre inneklima.

- Mange ansatte i ulike selskap sliter med dårlig inneluft i møtelokaler. Er rommet sørvendt, er det omtrent ikke værende i rommet, da det er fritt for luft. Med denne sensorteknologien vil eksterne data for temperatur, sol og vind bli lagt inn i tillegg til data fra sensorer, for å beregne et optimalt inneklima. Vaktmesteren slipper å skru på ulike sentrale driftsanlegg fordi systemet automatisk forbedrer forbruket gjennom algoritmestyring, sier Hansen.

Smart teknologi er framtiden

Hansen tror smart teknologi og smart strømsparing er framtiden.

- Dette er en ny type teknologi og nye ideer utviklet av innovative gründere. Jeg tror denne nye teknologien utfordrer de tradisjonelle driftssystemene. Dette fordi du ikke bare sparer penger og energi - du bedrer inneklimaet og gjør noe godt for miljøet.

Smart hus teknologi

Les mer om energieffektivisering her

Nettside og CMS: Digitalt Byrå