Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Spar strøm - spar penger og miljøet!

Den billigste og grønneste strømmen er den du ikke bruker. Les våre tips for å spare strøm!

 Bodø Energi Kraftsalg selger opprinnelsesgarantier og fornybar energi.
 

Uavhengig av hvor mye strøm du bruker, lønner det seg å ha en avtale tilpasset ditt forbruk. Innkjøpspris er en billig strømavtale, uten bindingstid eller forskuddsfakturering. Vi ordner alt med din tidligere leverandør!

1. Senk temperaturen

Oppvarming er det største strømsluket i hjemmet. Ifølge en rapport utarbeidet for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utgjør oppvarming i snitt 57 prosent av det totale årlige forbruket til en gjennomsnittlig husholdning. Mange tror at elektriske apparater som TV'er, vaskemaskiner eller belysning står for mye av strømregningen, men dette stemmer ikke. Dersom du ser på TV 21 timer i uka koster det deg omtremt 130 kroner i året.

Hvis du senker temperaturen i boligen din med kun 1 grad, reduserer du strømforbruket med hele 5 prosent. Dette kan du enkelt gjøre selv:

 • Hold lav temperatur i rom som brukes lite
 • Senk temperaturen på ovner og varmekabler om natten
 • Lukk dører til rom du ikke bruker.
 • Monter tettelister som hindrer varmelekkasje rundt dører og vinduer.
  For å oppdage lekkasjer kan du holde et stearinslys tett inntil listen, flammen vil blafre ved trekk. 
 • Sørg for at du ikke har unødvendig oppvarming påskrudd, eksempelvis oppvarmet oppkjørsel eller garasje i varme perioder.

2. Reduser forbruk av varmtvann

Oppvarming av vann er den nest største energityven i boligen din. Rundt 20 prosent av strømforbruket ditt går til å varme opp vann. For å redusere varmtvannsbruken i din husholdning kan det være mye å hente på å endre vaner i hverdagen.

Generelt så kan du spare mye energi ved å ikke la vann stå og renne.

 • Vær bevisst på familiens vaner når det gjelder tannpuss, vasking av hender og avskylling av oppvask. Bruk kaldere vann der det er mulig
 • Ikke vask opp for hånd. En vaskemaskin bruker bare 10-14 liter vann per gang, og det er vanskelig å bruke mindre enn dette selv om oppvasken er liten
 • Montering av sparedyser på vannkraner er også et alternativ.

Et bad i badekaret bruker 3-5 ganger mer energi enn en dusj, så dersom du elsker varme karbad, er det mye energi å spare ved å dusje litt oftere.

Selv om du velger å dusje er det mange energieffektiviserende tiltak du kan gjøre også her. For eksempel ved å ta litt kortere dusjer i litt kaldere vann. Du sparer også varmtvann hvis du skrur av vannet når du såper deg inn.

Alternativt kan du bytte til sparedusj. Mens et normalt dusjhode gjerne bruker 14-16 liter vann per minutt, finnes det sparedusjhoder som bare bruker 5-7 liter. På denne måten kan du spare opp til 70 prosent av strømmen du brukte med et vanlig dusjhode.

For deg som er villig til å gjøre enda flere energieffektiviserende tiltak i dusjen, foreslår NTNU-forsker Kjartan Steen-Olsen å dusje bare annenhver dag og å dusje med lavere trykk.

Å redusere innetemperatur er et godt tiltak for å spare strøm

3. Spar strøm på lys og elektriske apparater

Selv om det er oppvarming av bolig og vann som utgjør størsteparten av energiforbruket hjemme, er det også noen besparelser å hente på bruk av lys og øvrige elektriske apparater.

 • Bruk LED-pærer og dimmere. LED-pærer bruker 90 prosent mindre strøm enn tradisjonelle glødelamper, og enda mindre hvis du bruker dimmere
 • Ikke bruk lys unødvendig. Skru av lyset i rom som ikke er i bruk
 • Unngå stand-by forbruk på elektriske apparater. Dette vil trekke strøm selv om apparatene ikke er i bruk
 • Sjekk temperaturen i fryser og kjøleskap. Den bør ligge på -18 for frys og mellom 4-5 for kjøleskap.
 • Sjekk tetningslistene i kjøleskap og frys, om de er gamle og har tørket inn/sprukket opp kan de lekke kulde.
 • Unngå å bruke tørketrommel - tørketrommel sliter i tillegg mer på klærne.

Nordmenn har nesten fem ganger høyere strømforbruk enn verdensgjennomsnittet, og vi er på

annenplass i bruk av elektrisitet i verden etter Kuwait. Dette skyldes i stor grad at vi i Norge har lave strømpriser sammenlignet andre land - og et godt utbygd strømnett. I tillegg skyldes vårt høye forbruk vanene våre.

Det å redusere energiforbruket vårt i det daglige er helt klart et nødvendig tiltak for å redusere vårt klimaavtrykk og tilgjenggeliggjøre strøm til viktige samfunnsoppgaver. I tillegg er et annet miljøtiltak å bidra til at størst mulig andel av produsert energi er bærekraftig og fornybar - vi selger opprinnelsesgarantier for deg som vil ta et aktivt valg for grønn strøm.

Den billigste og grønneste strømmen er den du ikke bruker.

4. Invester i Energitiltak

Investering i energitiltak er en investering i fremtiden. Eksempelvis kan du installere vannbåren varme eller produsere din egen energi. Solceller er mest effektive ved minus fem grader og har god virkningsgrad også i Nord-Norge. Som plusskunde kan du produsere din egen energi og selge det du ikke har bruk for tilbake til oss. Vi har hatt plusskunder i flere år og ønsker oss flere!

Vi tilbyr både solceller og elbilladere, både for private, borettslag/sameier og bedrifter. Ikke bare er solceller en investering i miljøet - det øker også verdien på boligen din. Enova gir tilskudd til flere energitiltak, les mer på Enovas hjemmesider.

Bodø Energi Kraftsalg satser på grønne løsninger for framtiden - les mer om vår solcelle-satsning her!

Bodø Energi Kraftsalg selger solceller og elbilladere til private og bedrifter.

Nettside og CMS: Digitalt Byrå