Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Kun nullutslippsbiler fra 2025

Ny elbil? Da er det lurt om du også investerer i en egen lader til bilen din.

Elbillader hos fagerenga borettslag

Sov trygt og våkn opp til en fulladet elbil

Ny elbil? Da er det lurt om du også investerer i en egen lader til bilen, slik at du våkner opp til en fulladet bil - og ikke minst våkner opp. Stadig flere nordmenn kjøper seg elbil. Bilene blir større, bedre og får lengre rekkevidde. Tenk da nøye over hvordan du skal lade din nye elbil.

Hjemme på 16A stikk i garasjen?

Tenk om igjen.

- En vanlig stikkontakt er ikke beregnet til å jobbe maksimalt i timevis. Da kan den gå varm og det smarteste du bør gjøre er å få montert en hjemmeladestasjon. Ikke bare tillater det at du kan lade bilen med høyere effekt enn det som er tillatt med vanlig stikkontakt, i tillegg er det tryggere og enklere, sier Svetlana Hansen i Bodø Energi Kraftsalg.

Elbil med lader

Alle elbiler er utstyrt med en ladekabel til stikkontakt. Men den er kun beregnet til nødlading 

Nullutslippsbiler fra 2025

Flere borettslag har i det siste tatt til seg både anbefalingen og installert ladere i garasjeanlegget. Styreleder Roland Larsen i Fagerenga BRL i Bodø har ved økonomisk hjelp fra Bodø kommune og praktisk hjelp fra Bodø Energi Kraftsalg og Svetlana Hansen, fått på plass en fullstendig infrastruktur i de to garasjene til Fagerenga BRL 1.

- Signalene fra statlig hold er at det forventes at borettslag tilrettelegger for elbiler. For å være i forkant så fullførte vi i oktober installeringen av infrastrukturen i begge våre garasjer, sier styreleder Larsen.

I Fagerenga BRL 1 er det til sammen 40 garasjeplasser. Alle disse kan med letthet nå få montert en lader for elbil.

- Vi har fått lagt nye kurser og nå er det bare å koble seg på. Så langt har en beboer kjøpt seg elbil og fått montert en ladeboks, forteller han.

Eksplosiv økning i salget

Bodø Energi Kraftsalg merker at stadig flere innbyggere går over til elbil.

- Det siste halve året har det vært en eksplosiv økning av salget av elbilladere til det private markedet. Interessen fra borettslag har også økt i takt med at retten til å lade elbilen hjemme nå er lovfestet. I borettslag lønner det seg å ha ett, felles anlegg, sier Hansen.

Lovendringen som ble vedtatt av Stortinget i november, gir alle som har rett til parkering i borettslag, også rett til å sette opp ladepunkt. Endringen trer i kraft fra nyttår.

- Søknad om endringer av eksisterende el-installasjon må meldes til Nordlandsnett. Denne prosessen kan ta flere måneder og det er derfor lurt å starte planleggingen av ladeanlegg allerede i dag – sier Hansen.

Ta kontakt, og vi hjelper deg:

Borettslag
Privat

Også Kløverenga BRL i Bodø har fått på plass et ladeanlegg på 30 parkeringsplass og 11 ladere. Det er i tillegg lagt til rette for at samtlige beboere kan knytte seg til det eksisterende anlegget.

- Vi startet prosjektet i mai 2020, og i september tok vi anlegget i bruk, forteller styreleder Bjørn Olsen.

Det er flere grunner til at borettslaget valgte å investere i eget ladeanlegg.

- Anlegget vil gi merverdi for andelseierne. Ikke minst fordi det nok vil komme et myndighetskrav om at salg av nye fossile biler forbys fra 2026, sier han.

Olsen viser da til Nasjonal transportplan 2018-2029, hvor regjeringen og Stortinget har sagt at vi kun skal ha nullutslippsbiler i salg i 2025.

Stolt eier av elbillader

- Elbiler er framtiden


Flere og flere bedrifter er også nå i ferd med å montere ladeanlegg på arbeidsplassen, etter at de nå er i ferd med å fase ut de fossile bilene til fordel for nye elbiler.

- Vi ønsker å dreie over til en elektrisk drift av anlegget. Det skjer veldig mye på gravemaskin-fronten, men disse maskinene er i dag dobbelt så dyre som fossilt drevne gravemaskiner. Det er heller ikke bygd ut infrastruktur for å lade slike maskiner, sier daglig leder Stig Brunes i Bernhardsen Entreprenør i Bodø.

Han ser gjerne at både kommune og myndighetene for øvrig kommer på banen for å diskutere løsninger - samt være med på finansieringen.

- Det kommer til å bli stilt krav om elektriske gravemaskiner fra myndighetene - og vi ønsker å være i forkant, sier han.

I mellomtiden har entreprenørbedriften byttet ut fire av sine arbeidsbiler.

- Vi har rundt 20 arbeidsbiler, og vi har nå begynt å bytte ut disse med elbiler. I år har vi startet med å bytte ut fire biler. Så tar vi flere etter hvert, forteller Brunes.

Infrastrukturen er nå på plass.

- Vi har fått koblet opp fire ladere, og senere er det lett å føre infrastrukturen rundt hjørnet på bygget for å koble opp flere ladere, sier han.

Noen av de ansatte var litt skeptiske til utfasingen av de fossile bilene. Men etter at firmaet kjøpte inn fire nye elbiler endret ordlyden seg ganske så raskt.

- De ansatte er kjempefornøyde. Vi kjøpte bilene våren 2020, og vi ser allerede at vi sparer driftskostnader. Så fremt det finnes et elektrisk alternativ, blir det ikke kjøpt inn flere fossile biler. Elbiler er framtiden, sier Brunes.

Nettside og CMS: Digitalt Byrå