Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Landets største skole på fjernvarme

Bodø Energi Varme og Fylkesråd Lise Henriette Rånes utvider avtalen om fjernvarme, og gjør Bodø videregående skole til landets største skole med kun fjernvarme som oppvarming.

Fjernvarme i dag leverer omtrentlig 65 GWh og avlaster 10% av Bodøs maksimale elektriske effektforbruk. – Jeg er glad vi som offentlig aktør kan ta ansvaret for å gjøre mer strøm tilgjengelig for næringsutvikling i Bodø-regionen, sier fylkesråd Lise Henriette Rånes. Direktør i Bodø Energi Varme, Eline Evjen (t.v) er klar til å levere. Foto:Thor-Wiggo Skille 


I forrige uke underskrev Nordland fylkeskommune en offensiv avtale med Bodø Energi, og baserer all oppvarming av Bodø videregående skole på fjernvarme.

– I tillegg kobler vi på fylkeshuset på det samme fjernvarmenettet, forteller fylkesråd for utbygging og eiendom, Lise Henriette Rånes.

Miljøvennlig, lokal energi

Fjernvarme er varmtvann produsert ved Keiseren, et bioanlegg som leverer varmtvann til både City Nord, Stadiontunet og Aspmyra stadion, skal nå også varme opp både hele 26 000 kvadratmeter areal på Bodø videregående skole, og seks etasjer i fylkeshuset.

– Med fjernvarme produserer vi miljøvennlig lokal energi. Men det aller viktigste med denne endringen er at vi samtidig avlaster strømnettet, og gir næringslivet mulighet for å etablere seg i Bodø, uten at tilgangen på strøm hemmer utviklingen av Bodø, sier fylkesråd Rånes.

Kraftunderskudd

Direktør i Bodø Energi Varme, Eline Evjen, påpeker at om man ser litt fram i tid, så vil det i Bodøregionen være svært utfordrende å få tak i nok elektrisitet til utvikling av samfunnet og det grønne skiftet.

– Nettselskapet Arva har i dag forespørsel om tilknytting til nett som er dobbelt så stor som dagens nettkapasitet. Det er heller ikke planlagt noen nye større utbygginger av ny kraftproduksjon. Vi styrer rett og slett mot et kraftunderskudd. Derfor er det veldig bra at Nordland fylkeskommune ser verdien i å gå over til fjernvarme på såpass store bygg som Bodø videregående skole og fylkeshuset, sier Evjen.

Stabilt og pålitelig

Evjen påpeker at fjernvarmesystemet er svært pålitelig, og et meget godt alternativ til elektrisk oppvarming – også til varmepumper som jo er mye brukt på større offentlige bygg.

– Fjernvarme er stabilt. Vi har i dag i Bodø en svært miljøvennlig fjernvarmeproduksjon, basert på lokalt resirkulert trevirke. Og vi har et godt utbygd fjernvarmenett. Bodø videregående skole er i dag allerede tilknyttet fjernvarmeanlegget vårt. Nå skal vi også koble på fylkesbygget. Det gleder vi oss veldig til, understreker Evjen.

Kobler på fylkeshuset i sommer

Faggruppeleder for bygningsdrift, Espen Utz Savstad, påpeker at det passet svært godt å utvide avtalen med Bodø Energi nå.

– Vi måtte uansett gjort store investeringer i nye varmepumper. Nå velger vi i stedet å basere oppvarming av skolen og tilgangen på varmtvann utelukkende på fjernvarme. Å kople på fylkeshuset er også en enkel sak, fordi rørledningene bare ligger noen meter unna bygget, forteller Savstad.

Direktør i Bodø Energi Varme, Eline Evjen, faggruppeleder bygningsdrift, Espen Utz Savstad og fylkesråd Lise Henriette Rånes er godt fornøyd med at det nå skrus over til å bruke fjernvarme på Bodø videregående skole og på fylkeshuset i Bodø.Foto:Thor-Wiggo Skille

Landets største skole på fjernvarme

Bodø VGS er en stor skole og bruker om lag to millioner kWh på oppvarming. Dette er energi som i stedet kan brukes av andre med behov for å hente energien fra strømnettet.

– Når fylkeshusets energiforbruk i tillegg legges over på fjernvarme, får man rett og slett frigjort mye elektrisk kapasitet, som heller kan brukes til elektrifisering og utvikling av Bodø. Dette er det grønne skiftet i praksis, avslutter fylkesråd Lise Henriette Rånes.

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå