Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Hallen som skal gjøre byen hel

Hun er en av utallige frivillige som jobber utrettelig for å skape en bedre hverdag i nærmiljøet. Nå får Barbro Stavang Erdahl og BHK også oppfylt drømmen om å forvandle Stormyra og Østbyen til et oppvekstmessig kraftsenter.

HER SKAL DET BYGGES: – Den nye hallen skal bli sørge for at hele nærmiljøet får et felles løft. Her blir det en kombinasjon av elite og lavterskel, sier styreleder Barbro Stavang Erdahl i Bodø Håndballklubb og BHK Idrettshall as.

Saken er skrevet av Bodø Nu for Bodø Energi

– Når du kommer fra et lite sted, så ser du fort hvilken enorm betydning det lokale idrettslaget har.

Stavang Erdahl vil alltid ha med seg det lekne Lofoten-lyset og stormende storhav fra Kabelvåg, der hun vokste opp og har bodd store deler av livet.

Det var håndballen som ble hennes arena, først som spiller, deretter som engasjert mor.

HJERTEVARME: – Vårt mål er at den nye hallen skal bli en arena hvor du knytter varige vennskapsbånd og får opplevelser som for alltid vil ha en sentral plass i hjertet ditt, sier Barbro Stavang Erdahl.

DE MAGISKE ØYEBLIKKENE

– Jeg glemmer aldri en tur til Bodø, hvor spillerne fikk komme inn i garderoben til Børge Lund og de andre herrespillerne. Guttene våre hadde stjerner i øynene og fikk en opplevelse for livet.

Og det er nettopp det Stavang Erdahl og de andre i BHK jobber med - hver dag, hver uke. Å legge til rette for disse magiske øyeblikkene.

– Idretten har en unik mulighet til å forebygge utenforskap og skape sosial bærekraft.

Hvilket bringer oss til det springende punktet, mangel på plass. Mangel på en moderne infrastruktur. Drømmen om en ny og egen hall.

EN SURREALISTISK GAVE

Så kunne det fort ha blitt med tankespinn og fromme ønsker. Revolusjonen kom en solvarm tirsdag tidlig på høsten 2022. En giver hadde meldt sin interesse for å støtte prosjektet.

– Jeg husker at vi i forkant av møtet tenkte: – Er det mulig at vi kan få 50 millioner kroner? Tør vi håpe på det?

Noen minutter senere var svaret klart: Den anonyme giveren ville gi 150 millioner kroner!

– Situasjonen var komplett surrealistisk. Men vi skjønte fort at dette var det som skulle til for å komme i gang.

– I dag ser vi at prosjektet med gaven i bunn, kvalifiserer til statlige spillemidler og momskompensasjon, som gir en mulig investeringsramme på mellom 230-240 millioner, uten å ta opp lån.

ET EKTE KRAFTSENTER

Hvis alt går etter planen går spaden i jorda sommeren 2025 og det som åpnes sent på våren 2026 blir et ekte kraftsenter, bygget over fem hovedpunkter:

  1. Proff og allsidig idrettsarena for flerbruk med 3 hallflater, aktivitetssaler m.m.
  2. Et rimelig og sunt mattilbud
  3. Mangfold og fellesskap gjennom frivillighet og inkludering
  4. Et kompetansesenter for idretten
  5. Pådriver for fysisk aktivitet og gode tilbud

For det er dette som er kongstanken til BHK. Den nye hallen skal forene elite med bredde. Her blir det en tredje, klisterfri hallflate som er åpen for alle:

– Du skal kunne komme innom, låne et par sko, spille litt basket og henge med vennene dine. Nøkkelen til prosjektet er den unike kombinasjonen mellom spisset kompetanse og et ekte lavterskeltilbud, understreker Stavang Erdahl.

 

ALT ER MULIG

I utgangspunktet er det bare fantasien som setter grenser for hva som kan realiseres. Her er noen av planene:

  • I samarbeid med Bopro som jobber for varig tilrettelagt arbeid for sine arbeidstakere, skal vi etablere et serveringstilbud med sunn og rimelig mat. Dette tilbudet skal også kunne driftes av frivillige på kvelder og i helgene.
  • I tillegg ser vi på muligheten for at Bopro kan etablere et lite vaskeri for vask av klubbtøy, slik at BHK og andre klubber i byen kan dele på draktsett slik at bla. forbruket vårt reduseres og vi kan ta ned kostnadene for å delta i idretten.
  • Det kommer et lite trykkeri, slik at drakter kan tilpasses på kort varsel.
  • I samarbeid med Nordland Idrettskrets jobber vi med å få etablert et Paraidrettssenter i anlegget for å skape tilbud for mennesker med nedsatte funksjonsevner til å prøve ulike idretter. I tillegg til at senteret kan drive utstrakt kunnskap- og kompetanseheving for skoler, lærere, foreldre, ergo- og fysioterapauter. Her kraftsamler man kunnskap og erfaring, slik at alle kan dra nytte av den.
  • Muligheter for foreldre til å kunne få gjort unna litt jobbing mens de venter på barna som er på trening

Et godt eksempel på hvordan man har tenkt, er etableringen av et nøytralt bønnerom:

– Igjen, det handler om å legge til rette for flest mulig, slik at ikke noen skal føle at de blir stående på utsiden.

 

EKTE ENGASJEMENT: – Vi er helt avhengig av alle de frivillige som stiller opp for barn og ungdom. Nå får vi muligheten til å skape en hall som gir dem nye muligheter, sier Barbro Stavang Erdahl.

Allerede i januar fikk man på plass en daglig leder for hallen, Thomas A. Hansen Han kommer fra stillingen som rådgiver i avdelingen for strategi og forretningsutvikling i BDO.

– Et klart løft for oss og en helt avgjørende rekruttering for å sikre den videre prosessen, sier Stavang Erdahl.

DET BANKENDE HJERTET

Men all teknikk og bygging til tross, det er det bankende hjertet som skal stå sentralt i den nye hallen:

– Det er bare å huske tilbake til din egen barndom. Hva var det som skapte de bildene du alltid vil ha med deg videre? Vårt mål er at den nye hallen skal bli en arena hvor du knytter varige vennskapsbånd og får opplevelser som for alltid vil ha en sentral plass i hjertet ditt.

I tillegg til dette så vil selvfølgelig hallen, med plass til 3.000 tilskuere, danne et perfekt fundament for satsing på toppnivå. For der er Barbro Stavang Erdahl krystallklar:

– Bodø skal tilbake til eliteserien.


SENTRAL INNSATS: – Vi i Bodø Energi heier på alle som engasjerer seg for et levende lokalsamfunn, sier Erling Aalvik, leder for marked og kommunikasjon. Her i munter samtale med Barbro Stavang Erdahl (t.v.) og Solvår Hallesdatter Hardesty. Sistnevnte er trener og koordinator for klubbens tilbud om tilrettelagt håndball.

LOKAL BÆREKRAFT

Så er det også slik at dette prosjektet aldri hadde vært mulig uten bistand fra sentrale støttespillere. En av dem er Bodø Energi. Og da handler det ikke bare om kroner og øre, men også tankekraft.

– De har fulgt oss i tykt og tynt og i arbeidet med dette hallprosjektet har de kommet med verdifulle innspill underveis.

For Bodø Energi er BHK sitt arbeid for å skape et bærekraftig oppvekstmiljø helt i tråd med selskapets kjerneverdier:

– Det er en del av vår strategi å bidra til utvikling i Bodø og omegn ved å være delaktig i ulike prosjekter. Vi heier på alle som engasjerer seg for levende lokalsamfunn, og alle som bidrar til idrett, kulturliv og frivillighet, sier Erling Aalvik, leder for marked og kommunikasjon.

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå