Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

En gammel traver går aldri av moten

Hun brenner for å skape gode opplevelser for barn og unge. Og konklusjonen til Solveig Amanda Novik er krystallklar: – Hest er best!

TETT SAMSPILL: Dette bildet viser med all tydelighet hvor tett båndene er mellom Solveig Amanda Novik og H.G. Lill-Babs.

En lav aprilsol kaster lange skygger ute på Tverlandet. Inne i stallen er det hektisk aktivitet. Børsting, strigling og klargjøring av seletøy og vogner. Det henger en forførende aroma av hest, lær og sitrende forventning i luften.

– Pågangen er stor. Vi skulle så gjerne ha hatt et større tilbud, sier Solveig Amanda Novik hos Ponnitrav i Bodø.

UT I NATUREN: Ponnitrav i Bodø bruker kombinasjonen av dyr, natur og ungdom til å skape et helt unikt tilbud.

EN BEDRE HELSE

For det skjer noe helt spesielt i samhandlingen mellom mennesker og dyr. Det skapes en unik arena for læring og sosiale koder. Og forskerne er absolutt ikke i tvil: – Samværet med ponniene bidrar til økte psykisk og fysisk helse.

– Det er jo dette alt dreier seg om, egentlig, sier Novik.

Det å få til et tilbud som føles meningsfylt og som bidrar til den gode mestringsfølelsen.

– Vi ser det hele tiden. Fremgang, læring og økt trygghet.

DEN GODE FØLELSEN: Her er Amalie Solhaug i dyp konsentrasjon i det hun styrer H.G. Lill-Babs gjennom banen ute på Tverlandet.

SOSIAL LÆRING

Ponnitrav i Bodø handler ikke kun om å bli god til å trave. Like viktig er forståelsen av at lagarbeid er avgjørende og at det hele tiden er en jobb som må gjøres.

– De som kommer hit må ta tak i alle oppgavene, for alt henger sammen med alt. Målet er å lage et støttende og anerkjennende miljø i stallen hvor vi har null-toleranse for mobbing og krenkelser.

Så har hun da også et godt utgangspunkt for nettopp dette, hvor hun til daglig er fagarbeider i grunnskolen. I tillegg tar hun ekstra utdanning for å kunne bistå barn med særskilte behov.

FULLT TRAV: Celina Hansen og Emma Sommerbakk har full kontroll når de kjører Smedens Leon, en Shetlandsponni.

– Sånn sett ville også denne stallen ha fungert som er perfekt arena for de som ikke uten videre føler seg hjemme i et klasserom. Det å kombinere læring med fysisk aktivitet er rett og slett en vinn-vinn situasjon.

SEIER PÅ BORTEBANE

Til tross for trange budsjetter og heftig dugnadsarbeid, imponerte gjengen fra Bodø stort da klarte å stille med lag under fjorårets Trekamp i Kristiansand. Det er nemlig ikke en enkel operasjon å få to ponnier, tre ungdommer og tre voksne transportert 148 mil - og tilbake igjen.

VINNER-TEAMET: Gjengen i fra nord ble beste lag under fjorårets Trekamp i Arendal. Her er det Sol Kristine Bergslid som styrer Smedens Leon inn mot seier. Foto: Privat

– Vi gjorde nesten rent bord og ble beste lag. Da kjente jeg vel at tårene presset litt på, innrømmer Novik.

Trekampen er et arrangement som skjer i samarbeid med lokale aktører og Det Norske Travselskap (DNT). I fjor var det 90 deltakere og 165 startende

DNT har et tett samarbeid med Ponnitrav i Bodø, hvor de blant annet leier ut ponnien H.G. Lill Babs til stallen på Tverlandet.

HISTORISK HEST: Her er H.G. Lill-Babs i fullt tra. Hesten er en Gotlandsruss, som er den eldste av de skandinaviske rasene og man har funnet benrester fra små hester utenfor Gotland som er tidfestet så langt tilbake som ca. 3.000 f.Kr.

Og nettopp stallen er svært viktig, noe som ikke hadde vært mulig uten av traventusiastenje hadde fått uvurderlig hjelp av Karl Martin Andersen og Ros-Mari Bernhardsen. De eier gården og området hvor aktivitetene foregår.

Når du har et stort hjerte og ikke fullt så mye penger, er det gull verdt å ha flere støttespillere i ryggen:

– Vi hadde ikke fått til alt dette uten støtten fra Bodø Energi, sier Solveig Amanda Novik.

Hos Bodø Energi er jobben som blir lagt ned ute på Tverlandet helt i tråd med konsernets visjoner og verdier:

– Det er en sentral del av vår strategi å bidra til utvikling i Bodø og omegn ved å være delaktig i ulike prosjekter. Vi heier på alle som engasjerer seg for levende lokalsamfunn, og alle som bidrar til idrett, kulturliv og frivillighet, sier Erling Aalvik, leder for marked og kommunikasjon.

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå