Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Den ekte ildsjelen

Hva skal til for å skape et moderne alpinanlegg? 50.000 dugnadstimer. – Når du ser hvor mye dette betyr for store og små, og du hører latteren i bakken, så er det verdt alt arbeidet.


MYE LYS OG VARME: Styrleder Bjørnar Hegreberg i Bodø Alpinklubb har fått fyr i bålpanna og lagt ut reinskinnene. I bakgrunnen er det full aktivitet i Skarmoen Alpinpark: – Et flott bevis på hva som er mulig når man går sammen om noe, sier Hegreberg.

Saken er skrevet av Bodø Nu for Bodø Energi

– Det har jo på mange måter blitt en livsstil, sier styreleder Bjørnar Hegreberg i Bodø Alpinklubb.

Det er tirsdag kveld og full aktivitet i Skarmoen Alpinpark. Det er minus ti, men det legger ingen demper på stemningen. Nede fra bua med skiutleie dunker musikken. Oppe i bakken hører du lyden av skarpe skrenser. Inne i varmebua lukter det sort kaffe og nystekte kanelsnurrer. I bakgrunnen spraker det på radiosambandet når beskjeder skal formidles.

Går aldri lei

Ideen kom i 2012 og spaden ble satt i jorda i 2013.

– Jeg husker det godt, den første dagen da jeg sto der med min røde Jonsered motorsag, klar til å felle det første treet, minnes Hegreberg.


DEN SPEDE BEGYNNELSEN: Slik så det ut helt i starten av arbeidet med alpinparken. Så har man bygget stein på stein. Foto: Privat

Per i dag er det lagt ned rundt 50.000 dugnadstimer og da blir jo spørsmålet:

– Du går ikke lei?

– Vi har hele tiden klart å rekruttere nye folk og vi har alltid et prosjekt eller to på gang, så det blir aldri kjedelig. Så har vi hele tiden lagt stort vekt på at alt er «på stell», hvor verktøy, klær og kjøretøyer står klart.

Mot alle odds

Bodø Alpinklubb er en av de største i Nordland, noe man ikke skulle tro da planene om en ny bakke ble lansert i 2012.

– Det går ikke, var svaret vi fikk, sier Hegreberg.

I dag har han og alle de andre dugnadsfolkene bevist at det umulige bare tar litt lengre tid.

– For mine barn så er dette anlegget nå en naturlig del av hverdagen. De kunne ikke se for seg at det ikke var her.

– Til syvende og sist handler det om å skape et tilbud som er nært nok byen, slik at folk kan benytte det jevnlig.


EN GOD FØLELSE: – Når du ser hvor mye dette betyr for store og små, og du hører latteren i bakken, så er det verdt alt arbeidet, sier Bjørnar Hegreberg.

Barnevennlig løsning

I dag er hovedbakken 700 meter lang og betjenes av en Doppelmayr tallerkenheis, bygd i 2020-21. Heisen tar deg nesten helt til toppen av fjellet. Herfra er det fantastisk utsikt, og nedfarten gir muligheter og utfordringer nok for de aller fleste.

Men det var noe som manglet, et tilbud til de aller ferskere og minste.

– Vi var i dialog med Skiforbundet og spesialrådgiver Atle Skårdal. Det resulterte i at vi i desember i fjor åpnet en ny trasè for nybegynnere. Trasèen er 110 meter lang, 60 meter bred, og har en helning tilpasset de aller ferskeste alpinistene. Bakken har egen heis, Bertilheisen. Det er også satt opp barneelemnter for lek og moro, sier Hegreberg.


POPULÆRT ANLEGG: – På en vanlig kveld kan det være rundt 300 besøkende. Rekorden er en lørdag med 600 besøkende, sier Bjørnar Hegreberg.

For å holde bakken i topp stand er det satt opp 30 snøkanoner. Når disse går for fullt, går det med 2.500 liter vann i minuttet for å skape snø.

Viktig aktivitet

Skarmoen Alpinpark er grunnleggende viktig med tanke på å skape attraktive tilbud til barn og unge:

En undersøkelse gjennomført av Ipsos viser at antallet barn som daglig leker ute, er halvert siden 2015.


FULL FART: Det er tirsdag kveld og full aktivitet i Skarmoen Alpinanlegg.

– Da blir det desto mer moro å se hvordan ungene stortrives her. På en vanlig kveld kan det være rundt 300 besøkende. Rekorden er en lørdag med 600 besøkende.

Og det er gleden som oppstår i bakken, latteren i heiskøen og de brede smilene inne i varmebua som gjør at Hegreberg og hans kolleger fortsetter sin utrettelig innsats for å skape et stadig bedre anlegg.

Avgjørende støtte

Med dette som bakgrunn, er støtten fra Bodø Energi og andre samarbeidspartnere gull verdt:

– Vi kan stille opp med dugnadstimer, men dette hadde aldri gått uten støtten vi har fått, sier Bjørnar Hegreberg.


STØTTESPILLEREN: Bodø Energi heier på alle som bidrar til idrett, kulturliv og frivillighet

For Bodø Energi er innsatsen i Skarmoen noe de virkelig har lyst til å støtte:

– Det er en del av vår strategi å bidra til utvikling i Bodø og omegn ved å være delaktig i ulike prosjekter. Vi heier på alle som engasjerer seg for levende lokalsamfunn, og alle som bidrar til idrett, kulturliv og frivillighet, sier Erling Aalvik, leder for marked og kommunikasjon.

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå