Til forside - Bodø Energi Kraftsalg

Slik velger du riktig strømavtale

Bilde

Synes du det er vanskelig å forstå hvilken strømavtale som er best for deg? Det forstår vi godt. Det finnes en jungel av strømavtaler, som ofte har samme vilkår og gjerne fantasifulle navn. For å gjøre valget litt enklere, skal vi ta deg igjennom de ulike hovedgruppene av strømavtalene og betingelsene.

Fastpris, spotpris og variabel pris

Hovedsakelig kan vi skille mellom fastprisavtaler, variable prisavtaler og spotprisavtaler. Fastpris er en avtale hvor du binder strømprisen for en periode, på samme måte som du kan binde boliglånsrenta i banken. Med en variabel prisavtale er det strømselskapet som bestemmer strømprisen, basert på utviklingen i strømbørsen. Med en spotprisavtale, også kalt innkjøpsprisavtale, betaler du det samme som vi kjøper strømmen for på kraftbørsen. I tillegg til strømprisen, vil du med spotprisavtale betale et gebyr til dekning av elsertifikater og et påslag til strømselskapet. Summen gebyr og påslag bestemmes av selskapet selv, og det er som utgjør forskjellen på strømleverandørenes spotprisavtaler.

Fastpris
En fastprisavtale kan være riktig dersom du har behov for forutsigbarhet. Avtalen er en forsikring mot høyere strømpris i perioden du binder deg for. Varigheten kan variere fra ett til tre år. Ulempen ved en fastprisavtale er at du risikerer å betale mer enn ved en innkjøpsavtale dersom strømprisene blir lave.

TRYKK HER for å lese mer om eller bestille fastpris

Variabel pris
Strømavtaler med variable priser gjenspeiler svingningene i strømmarkedet, men følger ikke prisen dag for dag slik som en innkjøpsprisavtale. Ved avtaler med variabel pris fastsettes strømpris etterskuddshvis hver måned, og avtalen blir dermed en mellomting mellom fastpris og innkjøpspris. Over sommermånedene hvor strømprisen typisk er lav kan dette virke ugunstig, men over vintermånedene vil det sannsynligvis være gunstig da prisene ofte stiger for hver dag, i tillegg slipper du påslag. Avtalen passer deg som har mindre boenhet eller lavt forbruk.

TRYKK HER for å lese mer om eller bestille avtale med variabel pris.

Spotpris
Innkjøpsprisavtaler følger svingningene i strømmarkedet direkte dag for dag. Du betaler den samme strømprisen som kraftleverandøren betaler på strømbørsen. I tillegg kommer to påslag per måned: ett fastpålag til strømselskapet og ett variabelt som går til dekning av lovpålagte elsertifikater. Ulempen ved en spotprisavtale er at summen på strømregningen kan variere veldig, i takt med endringene på strømbørsen. Ofte vil dermed strømregningen bli dyrere over vintermånedene enn på sommeren.

TRYKK HER for å lese mer om eller bestille innkjøpspris

 

Strømforbruket ditt er avgjørende for hvilken avtale som er mest lønnsom

Selv om innkjøpsprisavtaler historisk sett har vist seg å være det mest gunstige for lommeboka, vil også hvor mye strøm du bruker påvirke hvilken avtale du bør velge. Hvilken avtale som passer best for deg, avhenger i hovedsak av to faktorer:

  • Hvor høyt forbruket ditt er
  • Hvor stort behovet ditt for forutsigbarhet er

Dersom du du bruker veldig lite strøm, kan det lønne seg å velge en avtale uten faste påslag, eksempelvis vår avtale Boligstrøm. Påslagene bidrar til å øke gjennomsnittsprisen på strømmen du bruker. Bruker du mye strøm vil ikke påslaget påvirke strømprisen i særlig grad, og det kan lønne seg å velge avtalen vi kaller for innkjøpspris. I henhold til at egnet avtale vil avhenge av ditt forbruk, vil det også kunne lønne seg å velge en annen avtale på hytta enn hjemme.

Totalleverandør av energiløsninger - og gode lokale kundefordeler!

 

I Bodø Energi Kraftsalg setter vi kunden først, og vi ønsker å levere løsninger som passer våre kunders behov og ønsker. Derfor er vi

Bodø Energi Kraftsalg har lang historie i Bodø og vi er opptatt av å

 

Vi håper dette gjør valget av strømavtale litt enklere. Dersom du fortsatt er usikker på hvilken avtale du bør velge – ta kontakt med oss. Vi hjelper deg mer enn gjerne!


Alle våre kunder får mange kundefordeler som f.eks. gratis kaffe under alle hjemmekamper til Bodø Glimt, BHK og Junkeren, rabatter på utvalgte konserter og andre gode tilbuder hos lokale leverandører. Sjekk alle kundefordeler her.