Bodø Energi Kraftsalg

Slik velger du riktig strømavtale

Bilde

Synes du det er vanskelig å forstå hvilken strømavtale som er best for deg? Det forstår vi godt. Det finnes en jungel av strømavtaler, som stort sett har samme vilkår, og gjerne med fantasifulle navn. For å gjøre valget litt enklere, skal vi ta deg igjennom de ulike hovedgruppene av strømavtalene og betingelsene.

Fastpris, spotpris og variabel pris

Hovedsakelig kan vi skille mellom fastprisavtaler, variable prisavtaler og spotprisavtaler. Fastpris er en avtale hvor du binder strømprisen for en periode, på samme måte som du kan binde boliglånsrenta i banken. Med en variabel prisavtale er det strømselskapet som bestemmer strømprisen, basert på utviklingen i strømbørsen. Med en spotprisavtale, også kalt innkjøpsprisavtale, betaler du det samme som vi kjøper strømmen for på kraftbørsen. I tillegg til strømprisen, vil du med spotprisavtale betale et gebyr til dekning av elsertifikater og et påslag til strømselskapet. Summen gebyr og påslag bestemmes av selskapet selv, og det er som utgjør forskjellen på strømleverandørenes spotprisavtaler.

En fastprisavtale kan være riktig dersom du har et behov for forutsigbarhet. Avtalen er en forsikring mot høyere strømpris i perioden du bundet deg for. Varigheten kan variere fra ett til tre år. Ulempen ved en fastprisavtale er at du kan ende opp med å betale en noe høyere strømpris enn om du hadde valgt innkjøpsprisavtale.

Strømavtaler med variabel pris gjenspeiler i svingningene i strømmarkedet. Fordelen ved en slik avtale er at du slipper unna med forskjellige påslag, mens en ulempe er at du som regel ender med å betale litt høyere strømpris enn ved en innkjøpsprisavtale hvis du har høyt forbruk. Denne type avtale passer deg som har mindre boenhet med liten forbruk.

Innkjøpsprisavtaler følger svingningene i strømmarkedet direkte dag for dag. Du betaler den samme strømprisen som kraftleverandøren din betaler på strømbørsen. I tillegg kommer to påslag per måned: ett fastpålag til strømselskapet og ett variabelt som går til dekning av lovpålagte elsertifikater. Ulempen ved en spotprisavtale er at summen på strømregningen kan variere veldig, i takt med endringene på strømbørsen.

Innkjøpsprisavtaler har vist seg å være mest lønnsomt over tid. Derfor vil vi anbefale at du velger en slik avtale, dersom ønsket om å betale minst mulig veier tyngre enn behovet for forutsigbarhet.

 

Strømforbruket ditt er avgjørende for hvilken avtale som er mest lønnsom

Selv om innkjøpsprisavtaler historisk sett har vist seg å være det mest gunstige for lommeboka, vil også hvor mye strøm du bruker påvirke hvilken avtale du bør velge.

Dersom du du bruker veldig lite strøm, kan det lønne seg å velge en avtale uten faste påslag. Påslagene bidrar til å øke gjennomsnittsprisen på strømmen du bruker. Bruker mye strøm vil ikke påslaget påvirke strømprisen i særlig grad.

Hvilken avtale bør du velge?

Hvilken avtale som passer best for nettopp deg, avhenger i hovedsak av to faktorer:

  • Hvor stort ditt behov for forutsigbarhet er
  • Hvor høyt forbruket ditt er

Dette betyr også at du kanskje bør velge en annen strømavtale på hytta enn hjemme, og at du kanskje har behov for ulike avtaler i ulike faser av livet.

Vi håper dette gjør valget av strømavtale litt enklere. Dersom du fortsatt er usikker på hvilken avtale du bør velge – ta kontakt med oss. Vi hjelper deg mer enn gjerne!


Alle våre kunder får mange kundefordeler som f.eks. gratis kaffe under alle hjemmekamper til Bodø Glimt, BHK og Junkeren, rabatter på utvalgte konserter og andre gode tilbuder hos lokale leverandører. Sjekk alle kundefordeler her.