Til forside - Bodø Energi Kraftsalg

Slik lader du el-bilen

Grunnleggende om hjemmeladestasjon, hurtiglading, ladekontakter og ladehastigheter

Hjemmelader med mulighet for lading av to biler samtidig.

Vi anbefaler å få installert hjemmeladestasjon. Ladestasjonen gir mulighet for raskere lading og er en mer robust og sikker ladeløsning, sammenlignet med lading i vanlig stikkontakt. Dette er en god investering i egen bolig.

Dette trenger du:

  • Hjemmeladestasjon.
  • Ladekabel med Type 2-kontakt.
  • Ved valg av en smart ladestasjon trenger du godt Wi Fi signal der laderen skal monteres.

Elbilen lades sikkert mens du sover, og batteripakken er fulladet når du kjører av gårde om morgenen.

For deg med lang vei til jobben vil lademulighet på arbeidsplassen gi nødvendig påfyll av strøm. På en arbeidsdag får du fylt opp batteriet igjen på de fleste elbiler.

Vanlig stikkontakt

Fortsatt er det mange som lader elbilen i en vanlig stikkontakt med ladekabelen som følger med bilen.
Ved bruk av stikkontakt for lading av elbil er det krav om jordfeilbryter type B og maks 10A sikring på egen kurs.
Denne begrensningen betyr at elbilen din vil ikke lade mer en 2,3 KW pr time.
Har du en elbil som har en batteristørrelse på 27 KWh (Kia Soul), vil det ta 11,7 timer å lade bilen fra 0 til 100% ( 27 KWh / 2,3 KW = 11,7 timer).

Type 2 kontakt

Elbilkontakten - Type 2 skal erstatte bruk av vanlig stikkontakt for lading av elbil.
Mens lading med vanlig stikkontakt er begrenset til maks 2,3 KW (10A), kan man med den nye elbilkontakten lade opptil 43 kW.
Forutsetningen er at ladeuttaket leverer så mye strøm og at elbilen har ombordlader som har høyere maksimal effekt enn 2,3 KW.
Ladekabel med denne kontakten er nå standard på mange nye elbiler.

Eksempelvis, Oslo kommune installerer ladestolper med kun den nye elbilkontakten.

Lading i borettslag og på jobb

Bor du i borettslag eller sameie kan du normalt ikke sette opp ladestasjon i fellesgarasjen på egen hånd uten at borettslag/sameie har tilrettelagt for elbillading. Kontakt styret til ditt borettslag/sameie for å avklare om det planlegges tilrettelegging av infrastruktur for elbillading. Jo flere beboere melder interesse til styret, desto raskere du får elbil-lader.

Dersom borettslag / sameie har tilrettelagt til elbillading kan du bestille elbillader. Valg av elbillader må godkjennes av styret i borettslaget /sameiet. Når borettslag / sameie tilrettelegger for elbil-lading, legges det til rette for en spesiell type elbil-lader, og det er derfor du må avklare med styret hvilken lader ditt borettslag / sameie har tilrettelagt for.

Vi tilbyr rådgivning for borettslag og sameier som vil etablere ladestasjon for beboere med elbil. Send oss forespørsel for å avtale et uforpliktende møte.

Vi tilbyr også løsninger for ladetorg til større bedrifter, butikker eller foreninger som ønsker å tilby lading for sine ansatte og kunder med elbil. De som tilbyr parkeringsplasser for vanlige biler bør også tilby ladeplass for elbil.

Offentlige ladestasjoner

De fleste kommuner i Norge og mange bedrifter har installert offentlige ladestasjoner for sine innbyggere og kunder. Her kan du finne et kart med ladepunktene som er utstyrt med en vanlig stikkontakt. For nyere type ladestasjoner med den nye elbilkontakten (Type 2) kan du bruke RFID-ladebrikke. Alle kunder i Bodø Energi Kraftsalg får RFID-ladebrikke gratis.

Husk å ikke okkupere ladeplassene om du ikke har behov for lading.

Hurtiglading

Hurtigladestasjoner er elbilens svar på bensinstasjoner. Her kan du fylle batteriet på en elbil i løpet av en halvtime, litt lengre når det er kaldt. I dag finnes det over 500 hurtigladestasjoner i Norge. Her kan du finne eksisterende ladestasjoner med hurtig- og semiladere i nærheten av deg.

For tilgang og betaling kan du bruke RFID-ladebrikke.

Vår anbefaling til de nye elbilister å teste en hurtiglader eller to en dag de har god tid og ikke er helt tomme for strøm. Da vet du hvordan det fungerer og slipper å få eventuelle overraskelser når du har lite strøm og dårlig tid.

Nettside og CMS: Digitalt Byrå