Bestille strøm: 5 tips når du inngår strømavtale
I valget av strømleverandør og strømavtale er det 5 ting det lønner seg å huske på for å velge beste strømavtale for ditt forbruk.
1. Pass på at du sammenligner riktig pris
Prisavtaler med spotpris/innkjøpspris følger markedsprisen og vil variere igjennom året. Ofte er strømprisen dyrere om vinteren, fordi det er mindre produksjon og høyere forbruk da temperaturene er lave. Derfor er det viktig at man sammenligner strømpriser øre per kWh fra samme tidsperiode.
Dersom man sammenligner strømpriser fra desember og strømpriser fra juni vil altså naturligvis juni-prisene være billigere. Når du vurderer en avtale er det altså lurt å sammenligne priser fra samme tidsperiode.
2. Nettleie og strømpris er ikke det samme
Strømregningen du betaler består av to komponenter:
1. Strømpris
Strømutgiftene består av pris per kWH du bruker, lovpålagt elsertifikat og et påslag satt av strømleverandøren din. Du velger selv strømleverandør og hva slags avtale du ønsker deg. Prisene blir satt på den nordiske kraftbørsen Nord Pool, hvor alle strømleverandører kjøper strøm. Prisen vil variere dag for dag, enkelt forklart etter hvor mye som produseres og forbrukes i norden.
2. Nettleie
Nettleie er en utgift du betaler for å bruke strømnettet i området du bor. Nettleie må du betale uavhengig av hvilken kraftleverandør og strømavtale du velger, og er ikke en pris du kan forhandle. Du kan velge strømleverandør, men du kan ikke velge nettleverandør. Forskjellige områder i Norge har forskjellige nettselskap. I Norge er det i dag litt over 100 nettselskaper, i Nord-Norge omtrent 30. Dersom du bor i Bodø betaler du nettleie til Nordlandsnett, som eier og driver distribusjonsnett i Bodø, Beiarn, Gildeskål, Saltdal, Rødøy, Lurøy og Træna kommune samt regionalnettet i Salten. Du kan lese mer om nettleie på Norges vassdrags- og energidirektorat sine sider her.
Vi hjelper deg gjerne om du har spørsmål eller trenger hjelp med å velge strømavtale
Hver kunde er viktig for oss, derfor har vi egne fordeler for deg som kunde, dyktige rådgivere og ingen robot på telefon. Kontak oss om du lurer på noe
Telefon: (+47)75 54 51 00
Epost: kunde@bodoenergi.no
3. Se opp for bindingstid
Bindingstid betyr at du har forpliktet deg til en avtale over en angitt tidsperiode, eksempelvis 6 måneder. Dersom du ønsker å si opp avtalen før bindingstiden er over vil det ofte påløpe kostbare gebyrer. Mange strømavtaler har bindingstid. Før du inngår en avtale, kan det være lurt å forsikre seg om at strømavtalen ikke har bindingstid, i tilfelle du skulle ombestemme deg og ønsker å bytte avtalen.
Ingen av våre avtaler har bindingstid, utenom Fastpris.
Alle fastpris-avtaler har bindingstid uavhengig av leverandør, og avtalene inngås ofte for 1-, 2-, eller 3 år av gangen.
4. Du har angrerett
Som forbruker har du lovpålagt angrett (jfr. angrerettloven). Du har to uker på å melde angrerett, og nedtellingen begynner når du har fått varen og all informasjon, eller dagen etter at du avtalte å kjøpe en tjeneste. Du har angrerett når kjøpet er gjort via internett eller telefon, eller på gaten/stand. Du behøver ikke å oppgi en grunn for å benytte angreretten, men du må holde fristen på to uker.
Her kan du lese mer om angreretten på Forbrukerrådets nettsider.
5. Du kan klage til Forbrukertilsynet
Dersom du trenger hjelp til å løse en konflikt med en selger, eller vil klage på en vare eller en tjeneste du har kjøpt, kan du få hjelp hos Forbrukerrådet her. Du kan også sende inn tips eller klage til Forbrukertilsynet dersom du opplever ulovlig markedsføring eller avtalevilkår.