Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Svøm med god samvittighet

Det nye 25-meters bassenget til Bodø får fornybar fjernvarme til oppvarming og solceller vurderes som kortreist strøm. Bodø Spektrum og Nordlandshallen blir også grønnere.

Tekst og foto; Lise Fagerbakk

Bodø Energi deltar i en konseptutredning i regi av Bodø Kommune hvor fokuset er på samspill mellom termisk og elektrisk energi i et områdeperspektiv. Konseptutredingen tar utgangspunkt i det nye 25-metersbassenget som skal bygges i tilknytning til Nordlandsbadet. Det utredes hvordan et integrert energisystem for eksisterende bygningskroppene Nordlandshallen, Bodø Spektrum og det nye konkurransebassenget kan gi miljøgevinster og en mer effektiv drift.

Skisse av hvordan det nye bassenget kan bli. Det planlegges nå å installere solceller på taket. Dette vil få ned energibruken. Illustrasjon; arkitekt Kjetil Bøe i Terje Grønmo Arkitekter

Solceller på taket av det nye konkurransebassenget til Bodø kommune vil bidra til fornybar energi gjennom kortreist strøm. 

Bodø Energi AS tenker bærekraft og framtid i alt de gjør. Nå planlegges den nye svømmehallen i Bodø, og der blir det solceller på taket. F.v. Eline Olafsrud, Mariann Meby, Grete Coldevin og Fredrik Pettersen. Foto: Lise Fagerbakk

Eline Olafsrud er utdannet sosialantropolog og jobber som kunderådgiver i BE Varme. Mariann Meby har utdanning fra økonomi og IT, samt påbygning i Entreprenørskap. Hun er forretningsutvikler i Bodø Energi. Grete Coldevin er sivilingeniør fra industriell økonomi og teknologiledelse fra NTNU med doktorgrad fra samme universitet. Hun har med seg erfaring fra å lede et nasjonalt kompetansesenter for smarte energisystemer. Fredrik Pettersen er sivilingeniør i energi og miljø fra NTNU i Trondheim.

Samspill termisk og elektrisk energi gjennom smart styring

Ved å se termisk og elektrisk energiforsyning med et helhetlig blikk kan man utnytte ressursene bedre og effektivisere driften. 

– Vi ser på hvordan kombinere fjernvarme, elektrisitet fra strømnettet, energilager og lokal solenergiproduksjon. Tradisjonelle løsninger fokuserer på optimalisering av de ulike elementene et energisystem, men ny teknologi for smart styring av energiforbruket i byggene muliggjør en koordinert drift, sier prosjektutviklerne Fredrik Pettersen og Grete Coldevin i Bodø Energi. 

Bodø kommune ønsker å utrede mulighetene ny teknologi gir i konkrete utbyggingsprosjekter for å oppnå en bedre økonomi og mer klimavennlige løsninger. Innsiktene skal brukes i planleggingen av Ny by – Ny flyplass. Dette går hånd i hanske med Bodø Energi sin nye strategi for fremtidens energisystem. Bodø Energi har bidratt med kompetanse fra personer i Nordlandsnett (nytt navn Arva fra 2021), BE Varme, BE kraftsalg og forretningsutvikling i konsernet.

Fredrik Pettersen og Grete Coldevin begynte sist sommer i nyopprettede stillinger i Bodø Energi.

Batteri på bølgebassenget

En av ideene i konseptutredningen er hvordan redusere belastningen i strømnettet gjennom å installere et batteri i Nordlandsbadet. Sammen med batterileverandøren viser vi at et batteri kan ta ned effekttopper fra eksempelvis bølgemaskinen i bassenget i Nordlandsbadet

– Bølgemaskinen i bassenget er uhyre effektkrevende. Derfor ser vi på en løsning hvor et batteri kobles inn når bølgemaskinen slås på, for å bokstavelig talt avhjelpe strømnettet på bølgetoppene, forklarer forretningsutvikler Mariann Meby i Bodø Energi.

Et batteri kan spare Bodø kommune for utgifter ved å redusere effektleddet i nettleien som utgjør en betydelig kostnad i strømregningen til idrettsanlegg. I tillegg er dette samfunnsmessig smart, fordi man bidrar til å frigjøre kapasitet i strømnettet for å elektrifisere transport og industri.

Bærekraft

Bodø Energi har jobbet med å innføre bærekraft i bedriften i mange år. Vi jobber med flere bærekraftmål (7, 9, 11 ,13 og 17), men det overordnede målet for oss er nummer 7; Ren energi til alle.

Vi har vært stolt partner til Bodø/Glimt siden 90-tallet, og nå er vi også Action Now ambassadør.

Nettside og CMS: Digitalt Byrå