Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler

Smarthus - fra 2022 skal nettleien belønne smart strømbruk

- Vi ønsker å hjelpe kundene våre med å jevne ut strømforbruket, forteller Svetlana Hansen

Smart hjem levert av Bodø Energi Endringen trer i kraft fra 1. januar 2022

I en pressmelding skriver regjeringen at effektbaserte tariffer skal gi bedre utnyttelse av strømnettet og en mer rettferdig fordeling av nettkostnadene mellom strømkunder. .

Endringen vil gjøre strømkunder mer bevist på at høy, samtidig strømforbruk påvirker belastningen på strømnettet og prisen på nettleien.

- Vi ønsker å hjelpe kundene våre med å jevne ut strømforbruket, forteller Svetlana Hansen, salgs- og markedsleder i Bodø Energi Kraftsalg. Strømselskapet har inngått en avtale med smarthusløsningen Futurehome, som gir kundene tilgang flere smarte enheter. Løsningene gjør det enklere for alle å redusere nettleien når den nye nettleiemodellen trer i kraft.

 Smart hjem Høyere nettleie

Strømkunder som bruker høy effekt til oppvarming og effektkrevende apparater, som varmtvannstanker og elbilladere, kan få en høyere nettleie dersom de ikke tilpasser forbruket sitt til tider på døgnet med en gjennomsnittlig lav effektbruk.

Strømkunder med et årlig forbruk på under 100 000 kWh får et fastledd i nettleien som er lavere enn kunder med et årlig forbruk på over 100 000 kWh. Det variable energileddet i nettleien kan få påslag for alle kundene i distribusjonsnettet i perioder der strømnettet er høyt belastet.

Fastleddet i nettleien differensieres etter effekt (WATT), slik at kunder med et stort effektbehov får et høyere fastledd enn kunder med lavt effektbehov. Et jevnt forbruk gjennom hele døgnet vil med andre ord lønne seg.

- Her kan smarte løsninger utgjøre en forskjell, forteller Hansen. En enhet som styrer varmtvannstanken, bruken av smarte termostater og styring av varmeenheter som panelovner kan redusere energiforbruket under matlaging. Og det kan skje helt automatisk.

Det blir opp til hvert enkelt nettselskap å avgjøre hvordan fastleddet skal differensieres, men det kan f.eks. baseres på høyest målte forbrukstopp i forrige periode eller sikringsstørrelsen. Formålet med forskriften er å bidra til færre nettinvesteringer som følge av høyere effektbruk. Nettselskapene sine inntekter skal ikke øke som følge av endringen.

Smarthus

Start med smarthus i det små og utvid etterhvert

- Vi tilbyr flere startpakker for å styre strømforbruket, forteller Hansen og oppfordrer til å besøke websideneBodø Energi Kraftsalg har også rabattkoder på smarthusløsninger i kundeappen.

Et veldig god sted å starte er basispakken Smart Starpakke for smarthus, der Futurehome og en HAN-sensor som måler sanntidsforbruket i husholdningen. Da kan man enkelt også knytte til enheter man allerede har hjemme, f.eks. Google Home, smarte lyspærer, f.eks. fra IKEA, eller andre smarte enheter. Ved å få oversikt over strømforbruket, blir man mer bevisst om hva strømmen brukes til og hva som kan endres for å redusere nettleien.

 

Nettside og CMS: Digitalt Byrå