Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les om informasjonskapsler
Til forside - Bodø Energi

Rekordhøye svingninger i kraftmarkedet

Strømprisen bølger som en vinterstorm over Vestfjorden. Her er hovedårsakene bak de ujevne strømprisene i Nord-Norge.

Kraftnett

I Norge har vi hatt strømutvekslingsavtaler med andre land siden 1960, og vi har tilhørt det nordiske kraftmarkedet siden 90-tallet. Dette kraftmarkedet er delt opp i ulike prisområder. I Norge har vi fem prisområder, og Nord-Norge tilhører prisområde NO4. 

Trykk her for å lære mer om kraftmarkedet og det norske kraftsystemet.

Bodø Energi og alle andre som selger strøm i Norge, handler på den nordiske kraftbørsen Nord Pool. Prisen for kraft settes først og fremt gjennom tilbud og etterspørsel. I NO4 (Nord-Norge) ser vi to forklaringer på den siste tidens strømpriser.

• Begrensninger i kraftnettet.
• Væravhengig kraftproduksjon.

Trykk her for å lære mer om strømprisen og kraftsituasjonen.

Kraftnettet:

Strøm er en ekstrem ferskvare fordi den må brukes i samme sekund som den lages. Derfor er det viktig at det er balanse mellom det som brukes og det som produseres til enhver tid. En av utfordringene vi står ovenfor i Norge er at vi har et nett som er ikke er bygget ut for fri flyt av strøm. Siden Sverige har et større og bedre kraftnett fungerer de som et transittland for strøm mellom NO4 (Nord-Norge) og Sør-Norge.

Forrige uke bestemte den Svenske nettoperatøren seg for å redusere strømflyten mellom Norge og Sverige med 70 prosent. Dette skjedde fordi Svenskene hevder seg retten til selvforsyning i frykt for å ikke produsere nok kraft til eget forbruk. Da kraftflyten i nettet ble redusert ble også kraftutvekslingen mellom NO4 (Nord-Norge) og andre strømmarkeder vanskeligere.

Når strømmarkedet til N04 (Nord-Norge) krymper innretter markedet seg etter prisnivåene til våre nærmeste prisområder SE1 (Luleå) og SE2 (Sundsvall).

Svenskene holder igjen på strømmen: - Vi er bekymret

Vinter og kraft:

Den svenske kraftproduskjonen er avhengig av vann- og vindkraft. Og når kulden slår inn over Nord-Sverige må produsentene å fryse toppen av vannet for å hindre is i produksjonsanlegget. Denne prosessen tar vanligvis en uke eller to. En annen konsekvens av kaldere temperaturer er mindre vind.

Dette fører til lavere produksjonskapasitet av vind- og vannkraft - som fører til at kraftproduksjonen synker og prisen for kraft stiger.

For at strømprisen skal falle er vi altså avhengig høyere produksjonskapasitet og at Svenska Kraftnät åpner opp for å sende mer strøm på tvers av grensene.

Hvilken strømavtale passer for deg?

Vi kan ikke spå strømprisene eller produsere kraft. Men vi kan tilby deg strømavtaler som passer til din livsstil.

Med innkjøpspris betaler du en veid gjennomsnittpris av alle timesprisene denne måneden. Kunder uten mulighet til å endre forbruket sitt slipper å være redd for høye priser i enkelte timer.

Trykk her for å lære mer om vår innkjøpsprisavtale.

Fastpris er for deg som ønsker deg stabile strømpriser over tid.

Trykk her for å lære mer om vår fastprisavtale.

Spotpris er en time-for-time avtale for deg som kan legge om strømforbruket ditt til tidspunkt på døgnet med lavere timespris.

Trykk her for å lære mer om vår spotprisavtale.

Nettside og CMS: Digitalt Byrå